Републиканците и Бърни Сандърс врътнаха кранчето на КиевФинансовият пакет е

...
Републиканците и Бърни Сандърс врътнаха кранчето на КиевФинансовият пакет е
Коментари Харесай

Американският Сенат блокира помощта за Украйна и Израел

Републиканците и Бърни Сандърс врътнаха кранчето на Киев
Финансовият пакет е на стойност $116 милиарда

Зеленски анулира речта си пред Конгреса

Американският Сенат блокира законопроект, предусещащ милиарди долари помощ за Украйна и Израел. Часове по-рано очаквайки точно това решение, президентът на Украйна Володимир Зеленски анулира речта си пред Конгреса, съобщи организация “Ройтерс ”.

Сенаторите гласоподаваха с 51 против 49 (при нужни 60 гласа) против финансовия пакет на стойност 116 милиарда $, препоръчан от президента на Съединени американски щати Джо Байдън през октомври. Законопроектът планува 61 милиарда $ помощ за Украйна, 24 милиарда за Израел, както и обезпечаването на спомагателен бюджет за сигурността на американската граница.

Гласуването беше по партийна линия, като всички републиканци в Сената гласоподаваха срещу, дружно със сенатор Бърни Сандърс, който e самостоятелен. Сандърс нормално гласоподава с демократите, само че този път изрази опасения по отношение на “нехуманната военна тактика ” на Израел против палестинците в Газа.

Демократът Чък Шумър, който е водач на болшинството в Сената, също гласоподава “против ”, предвид на това, че по този начин ще може още веднъж да вкара мярката още веднъж в бъдеще. След гласуването Шумър означи че, в случай че Киев загуби войната, това ще е “сериозен миг, който ще има трайни последствия за XXI век, рискувайки упадъка на западната народна власт ”.

Републиканците от своя страна упорстват всяка помощ за Украйна да бъде обвързана с широкообхватни имиграционни промени, изтъквайки несигурността по границата с Мексико.

“Нека най-сетне стартираме да изпълняваме целите на националната сигурност на Съединените щати, в това число тъкмо тук, вкъщи ”, съобщи водачът на републиканците в Сената Мич Макконъл в тирада по-рано в сряда.

Дори в случай че законопроектът мине в Сената, той ще би трябвало да бъде утвърден в следената от републиканците Камара на представителите, където болшинството към този момент гласоподава срещу помощта за Украйна, в това число и ръководителя Майк Джонсън.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР