Републиканецът Кевин Маккарти бе отстранен от поста председател на Камарата

...
Републиканецът Кевин Маккарти бе отстранен от поста председател на Камарата
Коментари Харесай

Прецедент в САЩ: Отстраниха председателя на Камарата на представителите на Конгреса

Републиканецът Кевин Маккарти бе отхвърлен от поста ръководител на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати, като това докара до казус в американската история, съобщи Асошиейтед прес. Гласовете за свалянето му бяха 216, а за оставането му вота си дадоха 210 конгресмени, отбелязва организацията, като назовава вота трагичен.

В гласуването за отстраняването на Маккарти към 208 демократи са се включили и осем републикански съпартийци на досегашния ръководител.

Крайнодесният представител на Републиканската партия и съперник на Маккарти, Мат Гейц, внесе предложение, предвиждащо ръководителят да бъде отхвърлен от поста. Гейтс и други крайнодесни републиканци са недоволни, че предходната събота Маккарти покара краткотрайно удължение на периода на финансиране на държавното управление благодарение на гласове от Демократическата партия. Много демократи са на мнение, че той няма управителни качества.

По-рано през днешния ден Маккарти сметна, че опитът да бъде свален от председателския пост няма да бъде успешен и той ще остане отпред на долната камара на Конгреса.

Последният път, в който се е провеждало гласоподаване за отстраняването на ръководителя на Камарата на представителите е бил преди 113 години.

" Намираме се в непознати води ", сподели малко преди гласуването за АП демократът Джим Коста, конгресмен от щата Калифорния.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани за " бърз " избор на нов ръководител на Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати, съобщи Франс прес.

Временно изпълняващ длъжността ръководител стана конгресменът от Северна Каролина Патрик Макхенри. Според " Политико " Маккарти няма да се кандидатира още веднъж за поста.

Тези диспути са били невиждани в модерната епоха, показва АП. За първи път от 113 години в Камарата на представителите се състоя гласоподаване за премахване на настоящия ръководител, като през предишния век той е запазил поста си.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР