Република Турция е наш важен съюзник и партньор и, преди

...
Република Турция е наш важен съюзник и партньор и, преди
Коментари Харесай

Радев към Чавушоглу: Турция е наш важен съюзник

Република Турция е наш значим съдружник и сътрудник и, на първо място, значим и добър комшия, сподели президентът Румен Радев при започване на срещата си с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който е на посещаване в България.

Затова, по думите на президента, стабилността и продуктивността на двустранните връзки е от значимо значение и приоритет във външната ни политика.

В тази политика имаме доста ясни правила - добросъседство, взаимно почитание, невмешателство във вътрешните работи, означи президентът Радев. Той открои продуктивното съдействие в региона на миграцията, битката с тероризма, контрабандата. Резултатите от взаимните ни дейности са от голямо значение за сигурността и стабилността в цяла Европа, добави Радев.

Президентът благодари за напъните на турската страна за съблюдаване на взаимното изказване сред Европейски Съюз и Турция от 2016 година за битка с незаконната миграция.

От не по-малко значение е и съдействието ни в региона на енергетиката, където се дават нови благоприятни условия за диверсификация на доставките на енергийни запаси за цяла Европа, уточни президентът Румен Радев.

Той изрази и задоволство от увеличението на двустранното икономическо, капиталово и комерсиално съдействие. Убеден съм, че визитата ви ще даде спомагателен подтик за развиването на двустранните ни връзки в тази положителна посока, сподели още президентът Румен Радев.

Министър Мевлют Чавушоглу означи, че България и Турция са не просто прилежащи страни, а другарски страни, които са сътрудници и имат положително съдействие във всички области. С това посещаване още един път заявяваме нашата воля двустранните връзки във всяка област да отидат още по-далеч, уточни той. Убедени сме, че бихме могли да създадем повече в региона на вложенията, търговията, превоза, добави турският външен министър.

По отношение на енергетиката България и Турция са страни, които са енергийни хъбове в района, а нашата обща битка с незаконната миграция е образец и ние дружно даваме своя принос за стабилността на Балканите, сподели Чавушоглу, като означи, че този принос не е важен единствено от позиция на Балканите и Югоизточна Европа, а и на цяла Европа.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР