Република Северна Македония ще има място в Европейския съюз тогава,

...
Република Северна Македония ще има място в Европейския съюз тогава,
Коментари Харесай

Захариева: Имаме дълъг списък на случаи, при които Северна Македония подписва, но не спазва

Република Северна Македония ще има място в Европейския съюз тогава, когато тя е подготвена. В момента България не смята, че тя е подготвена. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия външният министър Екатерина Захариева.

Тя сподели, че на този стадий България не може да поддържа преговорната рамка на Република Северна Македония за участие в Европейския съюз. Захариева изясни, че в Скопие не са изпълнили изискванията, заложени в Договора за добросъседство.

Днес ще се организира видеоконферентната среща на министрите на европейските въпроси на страните от Европейски Съюз. Министър Захариева посочи, че на самия съвет не се взимат решения. " На всичките разисквания на преговорната рамка България показваше една и съща позиция и тя е, че на този стадий не би могла да утвърди преговорната рамка ", акцентира Захариева.

" България през март месец се съгласи Република Северна Македония да стартира договаряния. В решението на съвета има категорично позоваване и рекомендация, това е по гледище на България, за прогрес в осъществяването по контракт за добросъседство и съдействие. Това, което сега трябваше да се утвърди, само че защото ние не виждаме нашите терзания и преговорната рамка няма по какъв начин да я одобрим. Не е в този момент дебатът за започване или не на договаряния ", напомни Захариева.

Тя сподели, че в медиите в Република Северна Македония има " ужасно доста подвеждаща информация ".

Захариева беше безапелационна, че до момента в който не видят своите терзания в преговорната рамка, не може да я поддържа - те са доста елементарни.

" Те са три неща съществени - придържане към формулата за езика - 99-та, след това доказана 2017, пътна карта за осъществяване на контракта, която да се следи в целия преговорен развой и експлицитен текст, че няма да се поддържат под никаква форма искания за македонско малцинство в България ", напомни външният министър.

" Българската дипломация не може да си разреши да води политика на " оклеветяване " на прилежаща страна, такава каквато виждаме, че се води за жалост от Скопие. Ние сме член на Европейски Съюз, ние не можем да си позволим това ", безапелационна беше Захариева.

Според нея казусът е, че добросъседството е водоравен аршин. " Една страна - претендент за член би трябвало да се придържа и да извършва в дух на благосклонност договорите, които е подписала. Ние имаме дълъг лист със случаи, в които Република Северна Македония е подписвала нещо с България, след което не го е изпълнявала ", сподели тя.

Захариева дефинира като неприемлив антибългаризма през последните месеци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР