Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония

...
Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония
Коментари Харесай

Има сделка между Атина и Скопие с три варианта за име

Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония са имената, които са останали на масата за договаряния сред Скопие и Атина, откакто отпадна и предлагането за Република Вардарска Македония. В идващите дни може да се стигне до постигането на съглашение, с който да бъде поставена точка на десетилетния спор за името на Македония. Това съобщи министърът на външните работи на Гърция Никос Коциас в изявление за държавната телевизия ЕРТ.

Запитан за какво се бави телефонният диалог сред министър председателите на Македония и на Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас, Коциас съобщи, че „ държавното управление на прилежащата страна се сблъска с проблеми и в този момент обмисля някои проверки на контракта, т.е. рамката за съглашение, която беше открита на срещите с македонския външен министър Никола Димитров в Ню Йорк и Брюксел “.

Коциас обаче изрази очаквания, че тези компликации ще бъдат преодолени до няколко дни. „ Сега е моментът да кажем огромното „ да “ или огромното „ не “. Сделката не е спринт на 100 метра, има камъни и рухвания, и би трябвало да имаме самообладание. Но до момента в който няма съглашение, нищо не е приключено “, разяснява първият посланик на Атина.

Гръцкият министър не пожела да разяснява информацията, че е контрактувано името Северна Македония и съобщи, че окончателният вид ще бъде разгласен от министър председателите на двете прилежащи страни. Говорейки за вероятните имена, Коцияс също по този начин съобщи, че „ Атина е предложила на Скопие “ да предложи нови имена, в случай че не приема някое от предложенията на медиатора на Организация на обединените нации в разногласието Матю Нимиц.

Македонското държавно управление би трябвало да реализира единодушие по текста на съглашението с Гърция за името до 9 юни . Това искане е било предадено на премиера Зоран Заев от Съединени американски щати, оповестяват от редакцията на скопското електронно издание МКД, базирайки се на неофициална информация от дипломатически източници, написа " Фокус ".

Според информацията, с контракта, който е бил реализиран за предлагането „ Република Илинденска Македония “ се прави „ подмяна “ – ще се ползва име за обща приложимост, а в подмяна в текста ще бъдат непокътнати „ македонски език и еднаквост “. В скоби за националността и езика ще има пояснение, че става дума за славянски генезис на народа , който няма връзка с популацията в Гръцка Македония.

Остава открит въпросът кое от предложенията за името е признато от Скопие и Атина. Гръцкият министър на външните работи Никос Коциас разкри, че на масата за договарянията са три оферти, само че акцентира, че окончателното име ще бъде оповестено от министър председателите на двете страни. Що се отнася до контракта, Коциас разясни, че е с размер от 20 страници, а на въпроса дали има опция да се създадат промени в него, отговори, че „ всичко, което трябваше да се направи, е направено “.

Министър-председателят на Македония Зоран Заев заяв и, че към момента е под въпрос по кое време ще се организира телефонният диалог с гръцкия му сътрудник Алексис Ципрас, като в същото време прикани „ да не бързаме “, предава Радио „ Свободна Европа “.

Във връзка с изказването Никос Коциас, Заев сподели, че има вяра, че процесът е в самия му край, който в последна сметка ще бъде благополучен и сполучлив. Македонският министър председател добави, че „ не би трябвало да е бърза, тъй като към момента се основават условия, с цел да се организира телефонният диалог “ с Ципрас.

Заев не разяснява информацията от Артан Груби от ДСИ, че измежду вероятните решения на разногласието за името са предложенията Република Крушевска Македония, Република Съвременна Македония и Република Европейска Македония.

„ Въпросът е сензитивен и аз ще остана внимателен. Тези дни желая да бъдат дни на сполучливото привършване на процеса. Когато се договорят всички детайлности, те ще бъдат споделени неотложно. В последна сметка жителите ще вземат решение на референдум “, напомни Заев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР