Република Корея предложи на България по-тясно сътрудничество в IT сектора.

...
Република Корея предложи на България по-тясно сътрудничество в IT сектора.
Коментари Харесай

Президентът на Южна Корея: България е лидер на Балканите

Република Корея предложи на България по-тясно съдействие в IT бранша. Това сподели южнокорейският президент Мун Дже-ин при започване на диалога с българската държавна делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов.

Президентът Мун добави, че в страната му желаят да употребяват български IT експерти, тъй като ги ценят високо. Държавният глава на Република Корея съобщи, че би желал с България да има по-тясно съдействие и в туризма и акцентира, че корейските туристи в България непрекъснато се усилват.

Мун означи, че за първи път български министър-председател посещава страната му, откогато през 1990 година са открити дипломатически връзки сред Република Корея и България. " Визитата ви има огромно значение, защото следващата година ще честваме 30-годишнината от двустранните ни връзки ", съобщи Мун Дже-ин.

Той сподели, че с помощта на напъните на българското държавно управление България е водач на Балканите и е постигнала висок стопански напредък. Освен това, през първата половина на 2018 година България е била ротационен ръководител на Европейски Съюз и нейната ползотворна съгласуваност за ефикасната работа по въпросите за бежанците и за Брекзит е била високо оценена.

Мун посочи, че в страната му се радват доста за избора на Кристалина Георгиева за ръководещ шеф на Международния валутен фонд.

Южнокорейският президент уточни, че стокообменът сред двете страни нараства и пое ангажимент да популяризира България. Мун означи, че България е привлекателна за южнокорейските компании, тъй като има ниски налози и положителни условия за бизнес, а фирмите имат интерес да влагат в България, тъй като това ще им даде елементарен достъп и до пазара на Европейския съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Българският министър председател Бойко Борисов означи, че България и Република Корея имат положително съдействие в областта на образованието и обмена на студенти.

Борисов съобщи, че България разчита на съдействието на президента Мун да насърчи южнокорейския бизнес да обърне взор към България. Българският министър-председател подчертава върху конкурентните преимущества на стопанска система ни - доста добър бизнес климат, ниско данъчно облагане, квалифицирана работна мощ и достъп до обширния пазар на Европейски Съюз.

Президентът Мун и министър председателят Борисов са разискали също енергийната тематика и желанието на корейската страна да взе участие в плана за създаване на АЕЦ Белене.

По отношение на обстановката на Корейския полуостров, министър председателят Борисов съобщи, че българската позиция е поредна и безапелационна и е в поддръжка на намирането на кротичък излаз по дипломатически път. " България прави оценка високо водещата роля на Република Корея и Вашите персонални старания, господин президент, за реализиране на прогрес в междукорейския разговор и за понижаване на напрежението на Корейския полуостров ", добави министър председателят Борисов. Българският министър-председател изрази вяра, че дипломатическите старания за реализиране на резистентен мир и непоклатимост на Корейския полуостров ще продължат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР