Репортаж на гръцката телевизия Скай“ обвинява турските власти, че използват

...
Репортаж на гръцката телевизия Скай“ обвинява турските власти, че използват
Коментари Харесай

Телевизия Скай: Турция използва сълзотворен газ срещу гръцките сили на границата

Репортаж на гръцката телевизия „ Скай “ упреква турските управляващи, че употребяват сълзотворен газ против гръцките сили на границата, подкрепят мигрантите с дронове, повреждат граничната ограда и изпращат пандизчии измежду мигрантите, съобщи БНР.

На турско-българската граница няма напрежение, само че към границата сред Турция и Гърция се насочат нови и нови хора, написа 19min.bg.

Мигрантите от Истанбул потеглят от два квартала - афганистанци от „ Зейтинбурну “, а от „ Фатих “ - хора от Близкия изток и Северна Африка. Същевременно напрежението в сирийската провинция Идлиб, поради което Турция разгласи, че отваря границите си към Европейски Съюз, се повишава.

100 000 души са напуснали Турция към 19:40 нощес, заяви в „ Туитър “ турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

В интернет са оповестени фотоси и клипове по какъв начин групи бежанци съумяват да се трансферират през оградата на гръцко-турско граница или да я срежат с ножици. Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Пазаркуле “ остава затворен, на него са издигнати барикади от гръцката полиция.

Един сириец от Дамаск споделя за претърпяното от него през вчерашния ден:

„ Силите, които са на границата, са интернационалните сили и измежду тях има немски командоси. Гръцката полиция е на входа на граничния пункт. Полицията бие хората, които се намират там, макар че измежду тях има дами и деца.

Полицията хвърли звукови и бомби със сълзотворен газ и употребява водно оръдие. Няколко индивида се задушиха на пункта, измежду тях и деца, само че колите за спешна помощ се погрижиха за тях “.

Правят се и голям брой опити за постигане на гръцките острови по море от областите Чанаккале и Измир, само че мощният буреносен вятър, който на турски се назовава „ лодос “, затруднява дребните гумени лодки.

Поривите напразно на моменти доближават до 70 км/час и има мощно неспокойствие. Гръцката брегова защита поврежда моторите на лодките и резервоарите им с гориво, като по този метод не им разрешава да продължат своя път.

Междувременно продължава и почналата през вчерашния ден турска военна интервенция „ Пролетен щит “ в Идлиб. Два сирийски бойни самолета Су-24, които са се пробвали да нападат турски военни самолети, са били свалени от Турция през вчерашния ден, заяви военното  министерство в Анкара. Пилотите са катапултирали.

Турция продължава да бомбардира сирийски ПВО-системи, танкове и друга бойна техника. Турски дронове са атакували цели южно от Халеб и край Хама.

Руски източници оповестяват, че за пръв път за целия сирийски спор 5 турски самолета Ф-16 са  навлезли в сирийското въздушно пространство и са нанесли бомбени удари против сирийски сили.

На 1 март изтече срокът, който турският водач Реджеп Тайип Ердоган даде на властта в Дамаск да се изтегли зад контролните постове на турската войска в северозападната сирийска област Идлиб.

„ Турция ще даде исторически урок на тези, които се пробват да я натикат в ъгъла “, написа в „ Туитър “ в събота турският водач.

 
Над 5 хиляди мигранти направиха опит и тази нощ да обхванат от турска на гръцка територия. Арестувани са близо 100 души, които се минали по река Марица. Срещу тях е повдигнато обвиняване за незаконно прекосяване на границата. Гръцката войска стартира през днешния ден военни учения по границата и е неразрешено прекосяването на хора, оповестяват от министерството на защитата на южната ни съседка.

На 5 март в Москва ще се организира среща сред съветския и турския президент Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, на която главен фокус на диалозите ще бъде обстановката в Сирия.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР