Реплика на древен тракийски кораб изграждат на язовир Копринка край

...
Реплика на древен тракийски кораб изграждат на язовир Копринка край
Коментари Харесай

Реплика на древен тракийски кораб изграждат край язовир Копринка

Реплика на античен тракийски транспортен съд построяват на язовир Копринка край Казанлък. Той ще носи името " Одрис " и се чака да бъде една от най-големите атракции в Долината на тракийските царе. Идеята е на ръководителя на плана " Археосвят - по пътя на великите " Атанас Димитров.

Платноходът, точна имитация на тогавашните кораби на траките, ще бъде дълъг 19 метра, изработен от над 300 детайла, а направената от бронз птица, за чийто облик е употребена украсата от шлема на Севт ІІІ, ще бъде сложена на носа на кораба.

Идеята е и платното да бъде изтъкано на ръка от естествените и отглеждани от одрисите лен и памук. При подготовката на плана са проучени голям брой антични артефакти.
Атанас Димитров: Корабът е изработен с материалите, с които античните траки са изработвали своите кораби, т.е. целият набор на кораба е изработен от дъб, като всеки един детайл като шпанглотите, т.е. ребрата, са направени от естествено кривите дървета и просто е работено до милиметър, с цел да се пести дървен материал, а киловата греда на кораба, забележете - това е доста значимо, е направена от цяло парче дърво, както те са го създали, т.е. това не е добавено в допълнение, а всичко е издялано на ръка, с цел да може да се получи тази неповторима форма.
Очаква се птицеглавият транспортен съд „ Одрис " да бъде пуснат във водите на язовир Копринка до края на месец август. На дъното му се намират останките от тогавашната столица на траките Севтополис.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР