Рене Баетен от Херленталс, Белгия печели световната титла по мотокрос

...
Рене Баетен от Херленталс, Белгия печели световната титла по мотокрос
Коментари Харесай

Младата звезда на мотокроса Яго Гертс разказва как се справя по врама на изолацията

Рене Баетен от Херленталс, Белгия печели международната купа по мотокрос на ФИМ за 500 кубикови мотоциклети през 1957-ма. Оттогава са минали 63 години, а белгийците са завоювали 48 трофеи в разнообразни класове. Базирайки се на тези числа, може да се каже, че белгийската нация е най-успешната в историята на професионалния мотокрос.

Представи си виковете по трибуните, когато деветнадесет годишният Яго Гертс завоюва MXGP на Англия на пистата Матерли Бейсин. Седмица по-късно в Нидерландия той приключи на подиума. Мечтано начало на сезона. Почти.

Сега като всички нас, Гертс е у дома, спазвайки карантината и до момента в който се чуди какво да прави отговори на няколко въпроса:

Яго по какъв начин си, какво правиш по време на изолацията в Белгия?

В момента ми е много скучно. Не мога да се занимавам с физическа интензивност, тъй като тези две седмици са избрани за отмора. Работя по градината на дядо ми от няколко дни. Сега разбирам, че живота на професионалните мотокросисти не е толкоз неприятен. Всеки ден разхождам кучето и сготвям храна. Колкото до мотоциклета – карах за последно седмица след Валкенсвард, само че тогава обстановката с Covid-19 се утежни и всички от тима взехме решение, че е добре да спрем с карането. Тичах и карах колело, с цел да подкрепям форма. Не обичам да спирам изцяло с тренировките, когато би трябвало да почивам, по тази причина върша по малко извършения всеки ден.


Комуникираш ли с Monster Energy Yamaha Factory MX 2? Обсъждали ли сте някакви проекти за бъдещето?


Да. Отборът следи деликатно обстановката с Covid-19. Вече имаме проект за идващите седмици.

Сезон 2020 стартира повече от добре за теб. На пистата Матерли Бейсин ти направи ужасно каране, а след това сподели, че това не е инцидентно и се качи на подиума на Гран При на Нидерландия. Изглежда, че тима се беше подготвил чудесно.

Да, по този начин е. Чувствах се ужасно на мотоциклета при започване на сезона. Подобрихме доста неща през зимната отмора. Също по този начин прогресирах физически и във връзка с карането ми. Всичко беше по-добре от предходния сезон. Матерли Бейсин бе необичайно съревнование за всички. Имахме единствено една подготвителна сесия в събота, поради неприятното време. Беше мъчно да се приспособявам към трасето. За благополучие в неделя се усещах добре. В първия манш нямах добър старт, само че съумях да задмина доста състезатели и към петнадесетата минута към този момент бях втори. Водачът падна и внезапно се оказах отпред и завоювах първия манш. Във втория манш направих мощен старт и взех holeshot-a. За страдание по-натам паднах и изостанах до десета позиция. Успях да се изкача до четвърто място, което беше задоволително, с цел да взема успеха в двата манша. Много съм удовлетворен от това показване. Не го чаках. Валкенсвард е на към 30 минути от у дома, доста почитатели и другари пристигнаха да ме поддържат. Спечелих първия манш, откакто изпреварих лидера, четири обиколки преди края. Във втория манш направих мощен старт, само че паднах във втория завой. Започнах от последно място, а лидера ме затвори с обиколка. В последна сметка съумях да стигна до седма позиция. Доволен съм, тъй като можеше да е много по-зле. Началото на сезона беше доста мощно и се надявам, че ще бъде по този начин, когато се възобновят надпреварите.

Въпреки единствено на двете Гран При надпревари до в този момент, по какъв начин оценяваш конкуренцията?

Това е много сложен въпрос. Предпочитам да се съсредоточвам върху себе си. Не виждам към конкуренцията. Справям се най-добре, когато мисля за себе си и не се интересувам какво вършат другите. Според новия календар надпреварите ще бъдат обновени на 7-ми юни в Русия. Никой не знае по какъв начин ще се развият нещата с Covid-19. Ще би трябвало да изчакаме и ще забележим. Надявам се да стартираме в Русия, тъй като сезонът ще бъде дълъг и ще е мъчно да си във форма от самото начало.

Ти си първият белгиец, който печели Гран При от 2012-та насам. Много хора обичат мотокроса. Чувстваш ли, че белгийските почитатели и медии те поддържат?

Да несъмнено. Белгия е имала доста положителни състезатели и международни първенци в предишното.

В момента няма доста положителни водачи. Правителството затвори много трасета. Сега имаме към шест писти в цяла Белгия. Надявам се, че ще реализира положителни резултати и този спорт ще стане още веднъж известен в страната ми. Има доста надарени момчета, които ще се появят в идващите години. Лиам Еверст кара доста добре и се надявам, че скоро ще стане доста известен. Получавам внимание от белгийските медии и съм признателен на мениджъра ми Стефан Геукенс за това. Той познава доста публицисти и мисля, че се движим в вярната посока. Важно е мотокросът да влиза в новините, с цел да стане още веднъж известен.

Познаваш ли Стефан Евертс? Той беше много добър преди време?

Разбира се! Той е най-успешният белгийски мотокрос играч и може би най-великият мотокросист на всички времена. Не го познавам доста добре, само че бях негов почитател. Той има неповторим жанр на каране – постоянно се движи гладко и с лекост. Мисля, че доста хора му завиждат за стила.
Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР