Ремонтът на пистата в авиобазата Граф Игнатиево трябва да приключи

...
Ремонтът на пистата в авиобазата Граф Игнатиево трябва да приключи
Коментари Харесай

Ремонтът на Граф Игнатиево приключва през юли, след това - сертификация

Ремонтът на пистата в авиобазата " Граф Игнатиево " би трябвало да завърши до юли 2023 година Това съобщи служебният боен министър Димитър Стоянов пред публицисти, откакто инспектира строително-монтажните действия в 3-та авиационна база в Граф Игнатиево по отношение на придобиване и употреба на аероплан F-16, Block 70, реализирани на територията на авиобазата.

Пет разнообразни плана се реализират на територията на пистата на летището. Единият е за удължение на пистата, която сега е 2536 метра, а ще стане 3090. Другите са за създаване или уголемение на разнообразни площадки, измежду които за зареждане на самолетните системи, за предпазване на гориво и за товарни самолети, реконструкции на пътеки за рулиране. По тези обекти няма закъснение, материалите са поръчани и единствено минусовите температури могат да забавят работата.

Военният министър изясни, че самолетът F-16, Block 70 бе избран за главен военен аероплан на българските военновъздушни сили още през декември 2018 година, а договорът подписан през август 2019 година По думите на Стоянов от този момент до 2022 година няма открита строителна площадка. Първата е открита през октомври предходната година. Към момента има подписани 36 контракта, като всички са с непосредствено възлагане и със 100 % предплатено заплащане - общо 202 млн. лв.. През 2019 година се уточни, че сумата, нужна, с цел да се трансформира авиобазата, е над 300 млн. лв., разяснява Димитър Стоянов.

Той уточни, че през октомври предходната година в авиобазата са открити 16 строителни площадки, от които три - служебно. Това значи, че са открити без наличието на изпълнителя и договорът ще бъде преустановен, сподели Димитър Стоянов и даде даде за образец контракт, който в началото е бил за 300 хиляди лв., предплатено платени, а предоставената сметка след проектирането е за 10 млн. лв.. Предстои откриването на 21 строителни площадки, четири от които до края на февруари, а останалите до месец май. За девет плана ще се афишират публични поръчки. При разкриване на процедурите търсим конкурентност, допустимо най-ниските цени и залагаме 30 % предплатено заплащане, за предпочитане с банкова гаранция, подчертава Димитър Стоянов.

Той означи, че линейният график е за всяка обособена строителна площадка, там закъснение няма, то е при започването на процесите и е повече от три години. Като аргументи той открои възлагането, слабото планиране, публичните поръчки, предплатеното заплащане и инфлацията.

Димитър Стоянов се надява до края на 2024 година авиобазата " Граф Игнатиево " да има документ от американска страна, с цел да одобри изтребителите F-16. Очаква се първите самолети да дойдат при започване на 2025 година. Ако инфраструктурата не е сертифицирана, самолетите ще останат в Съединени американски щати и ще би трябвало да се заплаща за това, посочи министърът.

Той даде да се разбере, че България в никакъв случай не е отстъпвала бойното дежурство по " еър полисинга " си. До края на годината еър полисингът ще се реализира с МиГ-29.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР