Ремонтът на нагънатия на вълни 52-километров участък между Чирпан и

...
Ремонтът на нагънатия на вълни 52-километров участък между Чирпан и
Коментари Харесай

Ремонтът на Тракия между Чирпан и Стара Загора ще е по-скъп от строежа на самия участък

Ремонтът на нагънатия на талази 52-километров сектор сред Чирпан и Стара Загора на автомагистрала "Тракия " ще коства повече от построяването на сектора. Той потегля до дни и ще се прави на стадии без да е ясно какъв брой дълго ще продължи. Това се разбра от думите на Иван Досев, член на Управителния съвет на организация "Пътна инфраструктура " (АПИ), пред Българска национална телевизия.
Ремонтът ще стартира с платното в посока София - Бургас и неговата планирана стойност към 90 млн. лева, сподели инж. Досев.
Това е рекордна цена за ремонт на автомагистрала, издигната преди десетина години. Участъкът от двете платна от 38.6 км, от 171 до 210 км на аутобана, беше построен в интервала 2003 - 2007 година от "Джойинт Венчър Рануей " АД с реализатор "Пи Ес Ай " Стара Загора за 104.7 млн. лева с Данък добавена стойност или приблизително по 2.7 млн. лева за километър на двете платна.
Сега без обществено възлагане третият кабинет на Бойко Борисов дава 1.7 млн. лева единствено за ремонт на едното платно, без да показа никаква аргументация и даже проектите и стадиите за осъществяване на ремонта.
Той се разпорежда на пътноподдържащата компания на автомагистрала "Тракия " - държавната "Автомагистрали ". В момента тя е ангажирана с построяването на автомагистрала "Хемус ", ремонтите на виадуктите по автомагистралите и тунел "Витиня ", укрепването на свлачища - общо поръчки за към 3 милиарда лева предоставени и непосредствено от страната.
Тъй като няма потенциал - техника и служащи, "Автомагистрали " по непрогледен метод преотдава обектите на частни компании посредством контракти за наемане на техника и материали. Така незнайно в чии джобове потъва комисионната, а ремонтите се точат с години - да вземем за пример виадуктите на "Хемус ", изнервяйки пътуващите по това направление.
Първоначалната концепция за ремонта на сектора сред Чирпан и Стара Загора беше да стартира през втората половина на септември и да бъде изработен за 3 месеца, само че за жалост това не може да стане и по тази причина ще се прави на стадии, сподели Иван Досев.
Заради огромния размер от строителни работи и за улеснение на водачите, с цел да не се затваря целият сектор за дълготрайно време, ремонтните действия на автомагистралата ще се правят поетапно, на по-малки сектори и ще се постараем да ги правим за малко време, добави той. Посочи, че строителите са добре готови с нужните инертни материали и асфалтови бази.
Пътният началник обаче не сподели нито какъв брой време ще продължи ремонтът, нито на какъв брой стадия е разграничен секторът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР