Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров (вдясно) получи сертификат 

...
Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров (вдясно) получи сертификат 
Коментари Харесай

УНСС получи сертификат за информационна сигурност ISO 27001:2022


Ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров (вдясно) получи сертификат  ISO 27001:2022 за осведомителна сигурност от Станимир Смилков (снимка: УНСС)

УНСС стана първото българско висше учебно заведение, което е сертифицирано по интернационалния стандарт за осведомителна сигурност ISO 27001:2022. Документът подсигурява, че Университетът дава отговор на всички законови условия във връзка с сигурността на информацията, както и на положителните международни практики в тази област.

„ Получаването на документа е дълъг развой, по който се работи интензивно 2 години. Предприеха се  доста организационни, механически и софтуерни ограничения в разнообразни елементи на ИТ обслужването на УНСС ”, сподели ректорът проф. доктор Димитър Димитров.

Той посочи заслугите на доцент доктор Росен Кирилов, заместник-ректор по цифровизация и киберсигурност, както и на другите заместник-ректори, на основните секретари и на дирекция „ Информационни технологии ”, които са работи интензивно по въвеждането на стандартите.

В интервала на сертификация в УНСС са усъвършенствани процесите, свързани със сигурността на информацията. Обучени са 8 души, които са получили документи за вътрешен инспектор и които имат уговорката да бъдат коректив, като през избран интервал от време правят одит доколко системата за ръководство на осведомителната сигурност дава отговор на условията. Такъв вътрешен одит е осъществен през ноември 2023 година и по-късно системата е подложена на външно одитиране от „ Бюро Веритас ”.
още по темата
„ Информацията става все по сензитивна тематика и в действителност може да е причина една организация да работи добре или да не работи добре. Организациите, които боравят с огромни масиви персонални данни, би трябвало да подхващат нужните ограничения. Това са значими стъпки в посока цифровизация и електронизация на работата ”, сподели при връчването на документа Станимир Смилков, шеф на „ Бюро Веритас България ”.

Сертификатът е значим и предвид на това, че през актуалната година УНСС одобри първия випуск по взаимните стратегии по „ Киберсигурност ”, акцентира доцент доктор Росен Кирилов.

„ От тук нататък би трябвало да продължим да работим в областта на осведомителната сигурност, да продължим да вкарваме ограниченията за укрепваме на нашата позиция в тази област. Върху този стандарт са създадени главните документи за киберсигрност – Наредбата за минимални условия за мрежова осведомителна сигурност, а УНСС като обществена организация е задължена да дава отговор на условията на тази разпоредба ”, добави доцент Кирилов.

В бъдеще УНСС възнамерява да обвържем ISO 27001:2022 с ISO 9001 за ръководство на качеството, който Университетът има от десетина години. „ Добре е да ги интегрираме и да вървят дружно, тъй като имат допирни точки ”, сподели още доцент Кирилов.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР