Рекс Тилърсън, бившият индустриален магнат, дискретен и пестелив на думи,

...
Рекс Тилърсън, бившият индустриален магнат, дискретен и пестелив на думи,
Коментари Харесай

​Рекс Тилърсън - дискретният държавен секретар

Рекс Тилърсън, някогашният промишлен магнат, предпазлив и спестовен на думи, напусна през днешния ден Държавния департамент, без да успее да откри мястото си отпред на американската дипломация в държавното управление на Тръмп, чийто произвол е в прорез с неговата персона, написа организация Франс прес.

 © фотоси: Българска телеграфна агенция
В началото на мандата на президента републиканец Тилърсън влезе в Държавния департамент с ореола на човек на властта, радващ се на необятни интернационалните връзки. Бившият притежател на ЕксънМобил беше предложен на Доналд Тръмп от Кондълиза Райс, някогашен държавен секретар на президента Джордж Буш наследник.

Когато оглави американската дипломация, Тилърсън бе показан като един от американците, познаващи най-добре съветския президент Владимир Путин. Един от целите на новото държавно управление тогава бе стопляне на връзките с ръководителя на Кремъл. Но множеството разногласия и следствието за съветска интервенция в американските избори направиха тази цел непостижима.



За разлика от предшествениците си, Тилърсън бе покровител на " дипломацията посредством мрежи и въздействие ", вместо посредством думи. Бившите държавни секретари - измежду които словоохотливият Джон Кери и някогашната първа дама Хилари Клинтън, бяха опитни дипломати или първокласни политически водачи. Тилърсън няма акаунт в Туитър, пътува малко и заобикаля медиите.

Рекс Тилърсън разчиташе на околните си връзки с министъра на защитата - " скъпия му другар " Джим Матис. Двамата общуваха постоянно и си бяха поделили функциите в осъществяване на обща тактика - Тилърсън призоваваше към разговор, а Матис заплашваше с военни дейности, проучва специалист от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.



Освен това той умееше да придаде рационално звучене на гръмките прояви на американския президент. " Той е родолюбец и смяташе, че негов дълг е да остане на поста, с цел да упражнява надзор над президента и да не позволява безпорядък ", означи американски посланик.

Но външният министър на първата международна мощ не реализира безапелационни резултати и връзките му с президента не бяха блестящи. Носеха се клюки, че нарекъл Тръмп " дебил " и че оставката му е идна. Двамата имаха разнообразни възгледи по редица значими проблеми - от климатичните промени до Иран.

Тръмп сподели през днешния ден пред публицисти, обяснявайки уволнението на държавния секретар: " Разбирахме се добре, само че имахме различия. Вземете да вземем за пример нуклеарното съглашение с Иран: аз мисля, че то е извънредно, той мислеше, че е окей ".
 Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън, мястото му заема Майк Помпео Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън, мястото му заема Майк Помпео
Рекс Тилърсън към този момент не е държавен секретар на Съединени американски щати. Президентът Доналд Тръмп го уволни през днешния ден и номинира за поста шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР