Океанската топлина е извън класациите, така че къде са ураганите? Синоптиците предупреждават, че зад ъгъла може да има голямо увеличение на активността

...
Рекордно високите температури на океана подготвят сцената за активен сезон
Коментари Харесай

Рекордно високите температури на океана подготвят сцената за активен сезон на ураганите в Атлантическия океан с експлозивно тропическо развитие, но само едно нещо липсва: бури. Не е имало тропически бури в Атлантическия басейн от близо месец и нито една досега тази година не се е доближила до Съединените щати.

Но най-натовареният участък от сезона на ураганите започва след по-малко от седмица. И тъй като горещините в океана са високи, експертите призовават хората да изготвят своите планове за безопасност и да се подготвят за тропически проблеми.

тропическа прогноза noaa актуализация 081023

Все по-голям експертен консенсус сега прогнозира засилване на ураганната активност. Актуализирана прогноза от Националната администрация за океаните и атмосферата в четвъртък призовава за сезон на урагани над средния – увеличение от почти нормалната прогноза, публикувана през май.

„Увеличихме шанса за активност над нормалната до 60% от 30%“, каза Матю Розенкранс, водещ прогнозист за сезона на ураганите в Центъра за прогнозиране на климата на NOAA, в съобщение за новини. „Шансовете за по-нисък от нормалния сезон сега са само 15%.“

Прогнозите на NOAA се присъединяват към други експерти в областта, които наскоро увеличиха прогнозите си за риска от урагани, включително изследователи от Щатския университет на Колорадо.

Прогнозите се основават на няколко климатологични фактора, но също и на изключително топли океани, които осигуряват на бурите необходимото гориво, за да експлодират в сила и дори да претърпят бързо засилване. NOAA каза, че температурите на морската повърхност са по-топли от очакваното и са основен фактор за увеличаване на шансовете за активен сезон.

„Като се имат предвид тези фактори, актуализираната перспектива изисква повече активност, така че призоваваме всички да се подготвят сега за продължаващия сезон“, каза Розенкранс.

Това показва къде температурите на морската повърхност са най-необичайно високи. Оранжевите и червените показват по-високи аномалии. Това показва къде температурите на морската повърхност са най-необичайно високи. Оранжевите и червените показват по-високи аномалии.

Глобалните температури на океана са на най-високите си нива в историята. Такъв е особено случаят в Атлантическия океан, където температурите на морската повърхност са много над средните в райони където обикновено се образуват урагани . Трябва да се отбележи, че температурите на морската повърхност в части от Мексиканския залив са от средата на 80-те до ниските 90-те по Фаренхайт – доста над 80 градуса, необходими за поддържане на развитието на тропическа буря. Температурите на водата дори наскоро се изкачиха над 100 градуса в по-плитки води по-близо до бреговете на Флорида.

Въпреки изобилието от много топла вода, не е настъпило тропическо развитие в Атлантическия океан, след като ураганът Дон се разпръсна в края на юли.

Въпреки липсата на въздействия в САЩ досега имаше пет наименувани бури, което поставя този сезон малко над климатологичната норма за тропическа активност.

И наскоро имаше признаци, че тропическият Атлантик скоро може да оживее. Няколко района на гръмотевични бури се доближиха до развитие, само за да бъдат разкъсани от две неща: срязване на вятъра, което е промяната в силата на ветровете в различни нива на атмосферата, и сух въздух, който може да пореже извън жизнената сила на бурята – нейната гръмотевична дейност.

сух въздух срязване на вятъра Атлантик 081023

Срязването на вятъра и сухият въздух до голяма степен надделяха над топлата океанска вода през последните няколко седмици, потискайки активността на ураганите. Това не е съвсем необичайно, тъй като срязването на вятъра обикновено е силно в началото на сезона на ураганите и постепенно започва да отслабва през юли и август.

Но колко намаление на срязването на вятъра и сухия въздух се случва в типичния пик на сезона на ураганите е под въпрос. Трябва да се отбележи, че Ел Ниньо присъства и се разраства в Тихия океан – модел на океан и време, който обикновено насърчава увеличаването на срязването на вятъра и прави сезоните на ураганите в Атантика по-малко активни.

Розенкранс каза, че влиянието на Ел Ниньо все още не е достигнало Атлантическия океан, но може да го направи през септември. Актуализираната прогноза на NOAA казва, че се очаква по-ниско от нормалното срязване на вятъра и е включено в очакванията за увеличаване на активността.

 Исламорада, Флорида, 24 юли 2023 г. Върховете на този корал Staghorn показват признаци на страдание от температурата на горещата вода във Флорида Кийс. Коралите в Алигаторския риф показаха признаци на избелване, каквито не бяха налице само седмица по-рано. Учени от NOAA и I.CARE помагат да се документира ефектът от изключително високите температури на водата върху коралите във Флорида Кийс близо до Исламорада. (Каролин Коул / Los Angeles Times чрез Getty Images) Исламорада, Флорида, 24 юли 2023 г. Върховете на този корал Staghorn показват признаци на страдание от температурата на горещата вода във Флорида Кийс. Коралите в Алигаторския риф показаха признаци на избелване, каквито не бяха налице само седмица по-рано. Учени от NOAA и I.CARE помагат да се документира ефектът от изключително високите температури на водата върху коралите във Флорида Кийс близо до Исламорада. (Каролин Коул / Los Angeles Times чрез Getty Images) Каролин Коул/Лос Анджелис Таймс/Гети изображения

Ако и когато срязването на вятъра намалее и сухият въздух излезе, сезонът на ураганите ще приключи с надпревари с екстремни океански температури, готови да подхранват по-силни бури.

Вземете например миналата година: две бури – Алекс и Колин – вече бяха повлияли на САЩ по това време миналата година, но разсейването на Колин беше бързо последвано от дълъг неактивен участък, при който не се образуваха допълнителни бури през юли или август. Но след като настъпи септември, заедно с него дойде и бързо повишаване на активността, което завърши с опустошителния ураган Иън, който удари САЩ и сложи край на месеца.

Въпреки че може да не знаем точно кога ще се образува следващата буря, знаем, че тропическата активност се увеличава в Атлантическия океан от средата на август до средата на октомври поради относителен минимум на срязването на вятъра и относителен максимум на температурите на морската повърхност. Само този период представлява удивителните 96% от всички дни с големи урагани в сезон, според NOAA.

Дори ако тропическата активност не се засили значително през следващите няколко седмици, всяка буря, която успее да се образува над много топла вода без срязване на вятъра, което да я възпре, има потенциала да избухне в сила и да стане опасно бързо. И с наличието на гореща вода близо до гъсто населените райони на Персийския залив и бреговете на Атлантическия океан, бедствието може бързо да връхлети, ако тропическа система успее да използва тази изобилна енергия.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР