Рекордни за последните десет години държавни гаранции да бъдат заложени

...
Рекордни за последните десет години държавни гаранции да бъдат заложени
Коментари Харесай

Рекордните 4.5 млрд. лв. са заложени за държавни гаранции в Бюджет 2024

Рекордни за последните 10 години държавни гаранции да бъдат заложени в бюджета за 2024 година, предлага финансовото министерство. Сумата е до 4,5 милиарда лева, като държавното поръчителство главно е планувано за енергийни планове. По-голямата част от сумата - към 3 милиарда лева или 1 500 417 089 евро, са планувани за построяването на Седми блок на АЕЦ " Козлодуй ", излиза наяве от плана за бюджета.

Държавната гаранция е нужна за взимане на заеми от страна на плановата компания за градежа на новата нуклеарна мощ по технологията AP-1000 на " Уестингхаус ". В края на октомври държавното управление реши " Българският енергиен холдинг " да внесе 500 млн. лева в капитала на плановата компания " АЕЦ Козлодуй Нови мощности " и по този начин да стане съакционер на нуклеарната централа в това сдружение.    

На енергийния министър пък бе предоставено да търси заеми за градежа на новия блок, поради което и очевидно в този момент се залага тримилиардната държавна гаранци. Каква ще е цената на реактора обаче ще стане ясно в края на март 2024 година, когато към този момент се чака и да се подпише съглашението с " Уестингхаус " за изработването на плана и доставка на технологиите за направа на оборудването. Задействането на тази държавна гаранция обаче би трябвало да бъде утвърдена от Народното събрание и да стане при спазването на изискванията за държавна помощ.

Другото крупно държавно поръчителство в действителност е трансферирана от предходната година гаранция по взетия към този момент от държавния газов оператор " Булгартрансгаз " заем за 207,5 млн. евро от Европейската банка за възобновяване и развиване.

Средствата са за плана за разширение на газохранилището в Чирен и повдигането на потенциала му за потребно прилагане на запасите до 1 милиарда куб. м. Общата му стойност ще е към 308 млн. евро по последни данни. Запазва се и държавната гаранция, включена предходната година при актуализацията на бюджета, в интерес на държавния газов снабдител " Булгаргаз ". Дружеството получи тогава гаранция за заем от към 300 млн. лева или 150 млн. евро за за обезпечаването на различни количества синьо гориво след прекъсването на съветските доставки в края на април 2022 г.

Две нови гаранции са заложени в бюджета следващата година в интерес на " Националната електрическа компания " (НЕК) и нейни водни планове. Едната е за модернизацията и рехабилитацията на неработещата след тежък случай ПАВЕЦ " Чаира " и е за 80 млн. лева През април 2022 година при подготовка за стартиране след рехабилитация на един от четирите елемента бе развален дефинитивно. Другото ремонтирано оборудване по този начин и не бе пуснато от съображения за сигурност, а останалите два още тогава бяха спрени.

Следващото поръчителство за НЕК е за 75 млн. лева и също е за нови заеми за увеличение размера на долния изравнител на ПАВЕЦ " Чаира " с построяването на язовир " Яденица " и реверсивен напорен тунел за връзка с язовир " Чаира ".

За гарантиране на заеми на " БДЖ - Пътнически транспорти " за придобиване на преносим железопътен състав " са заложени 300 млн. евро. В интервала 2020-2022 година държавните гаранции са били сред 760 и 840 млн. лева, като през 2019 година те са били едвам за 215 млн. лева, през 2018 и 2017 година са били за по 700 млн. лева, а в предходните две години са стигали до 3 милиарда лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР