Рекордна за търговските отношения между България и Египет е била

...
Рекордна за търговските отношения между България и Египет е била
Коментари Харесай

Александър Манолев: През 2017 г. регистрирахме рекорд в търговските ни отношения с Египет – стокообменът ни надхвърли 1 млрд. щ. д.


Рекордна за комерсиалните връзки сред България и Египет е била 2017 година, като стокообменът е надхвърлил 1 милиарда щ. д., а салдото е било позитивно за нашата страна с осъществен експорт от близо 630 млн. щ. д. Това стана ясно по време на среща сред заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев и министърa на вложенията и интернационалното съдействие на Египет Сахар Наср. Двамата участваха и в откриването на двустранен бизнес конгрес, който през вчерашния ден събра над 100 компании в Кайро.

По време на диалога, българският заместник-министър акцентира, че през 2018 година се следи оттегляне в двустранната търговия, като учредена цел на бизнес форума и визитата в Египет е да се набележат ограничения за обновяване на позитивната наклонност и пускане на нови планове сред бизнеса. „ Вярвам, че бизнес форума е доста добра опция както да обменим информация, по този начин и да започват съответни планове сред фирмите от двете страни “, сподели зам.-министър Манолев. Двамата се сплотиха към мнението, че контрактуваното основаване на Бизнес съвет сред България и Египет ще изиграе положителна роля и ще способства за доста повече контакти и връзки сред бизнеса.

България може да разшири наличието си на египетския пазар както със артикули от хранително-вкусовата и фармацевтичната индустрия, по този начин и на артикули с висока добавена стойност. Това акцентира зам.-министър Манолев по време на срещата си с Амр Насър, министър на търговията и промишлеността на Арабска Република Египет. Двамата се договориха да се работи и за образуване на египетска бизнес делегация, която да посети България и да се запознае с опциите за вложения в българските индустриални зони. Интерес от египетска страна има и за обмяна на опит в региона на автомобилостроенето и машиностроенето.

Задълбочаване на партньорството в региона на защитата и военно-промишленото произвеждане бе разисквано по време на среща на зам.-министър Манолев с министъра на военното произвеждане на Египет доктор Мохамед Саид Ал-Асар и с ръководителя на Арабската организация за индустриализация Абделмомин Ал Тарас.

Зам.-министър Манолев е в Египет отпред на бизнес делегация включваща близо 40 наши компании. Визитата е част от формалното посещаване на президента на Република България Румен Радев в Арабска Република Египет.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР