Рекорден брой заразени деца за последното денонощие – над 2400

...
Рекорден брой заразени деца за последното денонощие – над 2400
Коментари Харесай

Рекорд на заразени с COVID-19 деца и удължена ваканция след първия срок


Рекорден брой инфектирани деца за последното денонощие – над 2400 се борят с COVID-19. На този декор 9 дни неучебни дни за учениците предлага министърът на образованието.

В продължение на седем дни Валентин търси доктор за внучката си, която е на година и 11 месеца и е позитивна за ковид.

„ И почваме вървене по тъгите. Личните лекари не желаят да преглеждат деца, които са с позитивна проба. От Спешна помощ ни споделят, че даже да дойдат, те със слушалките нищо не могат да открият “, сподели Валентин Максимов.

От Коронавирус център детето е пренасочено към болничното заведение по детски заболявания, където е признато с едностранна бронхопневмония.

В педиатрията в София през последните три дни всички кревати за деца с COVID-19 са били заети.

При децата главните признаци са кашлица, хрема, лека температура, даже повръщане. При част от дребните този вирус отключва и захарен диабет.

„ Първо е подходящо да се чуят с техния общопрактикуващ доктор. В нашата болница има място за прегледи, проведен е фургон, който е изнесен. Лекарският ни морал и нравственос не позволява да откажем обзор “, съобщи доктор Наталия Габровска, педиатър и детски пулмолог.

В последните 10 дни регистрират пик измежду децата.

„ Когато се изпише едно дете, на негово място, за жалост, постъпва друго “.

Десетки класове в Благоевградско се карантинират всеки ден. Славея е вкъщи от петък.

„ Пиша домашните и очаквам мама и тате да се приберат. Не се срещам с никой различен с изключение на с мама и тате. Утре ходя на учебно заведение, през днешния ден ми свършва карантината “, изясни Славея Даскалова, която е в 5 клас.

В Трето главно учебно заведение карантинираните паралелки са 13. Заразени са и трима учители. Налага се да ги заместват и външни преподаватели.

„ Според мен би трябвало да преминат онлайн образование, най-малко децата от 5. до 12. клас, тъй като всеки ден карантинираме над 100 паралелки “, сподели доктор Веселка Мончева, РЗИ-Благоевград.

На този декор 9 неучебни дни предлага министърът на образованието - от 29 януари до 6 февруари.

„ Има упования тази седмица да бъде покрай върха на актуалната вълна. За нас е основен локалният метод, при който се регистрира обстановката в съответното учебно заведение в съответното обитаемо място “, съобщи учен Николай Денков, министър на образованието.

А в Стара Загора има дефицит на педиатричните кревати. Затова ще ги усилят до 12. В момента от инфекцията там се лекуват 7 деца. В общините Средец и Сунгурларе затварят детските градини, ясли и центрове.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР