Рекорден брой сигнали за престъпления срещу деца в интернет. За

...
Рекорден брой сигнали за престъпления срещу деца в интернет. За
Коментари Харесай

Педофилите са все по-активни в мрежата: Родителите да следят поведението на децата си, съветва експерт

„ Рекорден брой сигнали за закононарушения против деца в интернет. За 2023 година са подадени 46 360 сигнали на Националната гореща линия за онлайн сигурност. За съпоставяне през 2022 година имахем 23 080. Ръстът е 100-процентов. “

Това съобщи в „ Добро утро, Европа “ Антоанета Василева от Центъра за безвреден интернет.

В 95 % от случаите се касае за онлайн полови похищения от възрастни против деца, разяснява специалистът.
Насилието става норма в българското учебно заведение.
Антоанета Василева, специалист по онлайн сигурност и координатор на Националния център за безвреден интернет

Друг тип измами са свързани с изнудване за пари, означи специалистът.

„ За страдание, чатът в приложението Messenger към този момент е криптиран и в Европейски Съюз, което значи, че връзката там ще бъде доста сложна за следенето и децата сами ще би трябвало да събират доказателства, че някой ги изнудва или заплашва онлайн “, уточни Василева.

„ Схемата е следната – чужд човек се показва за връстник на детето, стартира лежерен диалог и оттова по доста бърз метод се стига до тематиката за секс. Възрастният изпраща гола фотография, която е доста евентуално да не е негова персонална, и моли назад за фотография – първо с по-лека дреха, по-късно с долни дрехи и най-после без долни дрехи “, изясни тя.
Децата са доста склонни да вършат голи фотоси, това е част от израстването им, и тази податливост се употребява извънредно доста от педофилите и трафикантите на хора.
Антоанета Василева, специалист по онлайн сигурност и координатор на Националния център за безвреден интернет

След това стартира изнудването, добави специалистът.

Тя уточни, че огромна част от сигналите са препратени към съответните институции в страни от Европейски Съюз, тъй като закононарушението се намира на сървъри в техните страни.

„ Понякога децата поддържат с години връзки с насилниците си “, означи Василева.

„ Децата би трябвало да имат такава среда на другарство с родителите си, че да споделят сходни неща. Много е значимо родителите да бъдат чувствителни към държанието на детето, да задават верните въпроси, да схванат кои игри играе, за какво се кара с приятелите си онлайн “, посъветва специалистът.

Сигнал може да бъде подаден на националната линия 124 123, а през събота и неделя – по чат или имейл, като отговорът е до няколко часа.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР