Рекорден брой новозаразени с коронавирус. За първи път от началото

...
Рекорден брой новозаразени с коронавирус. За първи път от началото
Коментари Харесай

Рекорден брой новозаразени с COVID-19, пик на заболеваемостта в София

Рекорден брой новозаразени с ковид. За първи път от началото на пандемията позитивните проби надвишиха 7 000.

Предишният връх по брой позитивни проби за денонощие е бил на 27 октомври предходната година. Тогава са регистрирани 6816 нови случаи.

824 на 100 000 е 14 дневната заболеваемост към днешна дата. Областите в тъмночервената зона се усилват. От през днешния ден в нея попадат Монтана, Смолян, Ямбол и Сливен.

В София двуседмичната заболеваемост доближи върхове равнища. Към днешна дата в столицата инфектираните са 1387 на 100 000.

Легла в столичните лечебни заведения има, разискват се нови ограничения. Училищата и детските градини ще затворят последни, сподели пред Българска национална телевизия шефът на Столичната здравна ревизия Данчо Пенчев.

Всичките участници в КСНС са под карантина, заяви шефът на Столичната здравна ревизия

" Това са 28 лица. Не става въпрос единствено за членовете на КСНС. Става въпроси за специалисти, които са взели участие, за личен състав. Карантината е по новата заповед на министерството на опазването на здравето, а точно - контактните са за 7 дни ". - сподели Данчо Пенчев

За имунизираните с три дози карантината може да отпадне, в случай че покажат негативен PCR тест 72 часа след слагането им в изолираност.

" - Тогава карантината става 5 дни. " - сподели шефът на СРЗИ - " Премиерът и президентът, по кое време могат да се върнат на работа? - Ако сметнем, че 11-и е датата, на която те са карантинирани, 72 часа са 3 дни - 4 за правене на теста и на петия ден, т.е. 5 дни те ще отсъстват ".

Пенчев сподели, че всички с позитивни проби от през вчерашния ден и контактните им ще бъдат карантинирани по новите правила. Дали те ще се ползват и за хората с позитивен тест от 10-ти януари, когато се организира Консултативният съвет за национална сигурност?

" Предполагам, че с въвеждането на тази заповед може да има известни недоразумения и неуредици, само че те са поправими. Тъй като при автоматизирано свързване с инспектори на СРЗИ и уточняване на съответния проблем, ние сме в положение да оперираме със системата ". - разяснява Данчо Пенчев

До края на седмицата се чака да проработи и платформа, която ще уведомява с SMS хората с позитивен резултат, че са под карантина.

" Това не значи, че РЗИ няма да се свързват с лицата, с цел да получат информация за контактни лица, за положението им. Мерки ще има. Това, което СРЗИ ще се опита да направи посредством специалистите си, е учебните заведения, детските градини и яслите да затворят последни и да отворят първи. Капацитет в лечебните заведения има. Притеснителният знак, който би трябвало да следим доста деликатно, е броят на позитивния и карантиниран личен състав. " - изясни Пенчев.

В " Денят стартира " шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания Ива Христова сподели,че в Европа Омикрон е нараснал заболеваемостта, само че смъртността е намаляла.

" Масата от случаите там са леки, без огромни затруднения. И това е в действителност задачата и у нас - да се засилва имунизацията. Хората да осъзнаят, че това ще ги защищити и няма потребност да тестват на гърба си какъв брой тежък е ковид ". - сподели тя.

Христова добави, че в здравното министерство разискват у нас да се вкара носене на маски с по-висока степен на отбрана.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР