Рекламният клип на Национална лотария с момичетата от националния отбор

...
Рекламният клип на Национална лотария с момичетата от националния отбор
Коментари Харесай

Държавата не видя нарушения в тв рекламата на хазата освен клипа с гимнастичките

Рекламният клип на " Национална лотария " с девойките от националния тим по художествена гимнастика донесе санкция на уредника на играта " Ню геймс " и двете медии, които са излъчили рекламата – Би Ти Ви и и Нова телевизия. Тя е поради нарушаване на Закона за хазарта в частта директна реклама на хазарт, в това число на игри, ориентирани към малолетни, осведоми Комисията по хазарта в отговор на питане на " Капитал ".

Срещу клипа с националния тим по художествена гимнастика и техния треньор жители и Националната мрежа за децата подадоха тъжби до Националния съвет по саморегулация (НСС). Аргументът им беше че рекламата, която промотираше нов билет от
лотарията с формата на шоколад и облаги до 500 хиляди лева, основава риск от поощряване на деца и младежи към хазартни игри като употребява лицата на спортистките.

Наложените имуществени наказания на " Ню геймс ", в която присъединяване има Васил Божков, и двете малките екрани поради клипа с гимнастичките са в оптимален размер, т.е. 5 хиляди лева за уредника на лотарийната игра и по 30 хиляди лева за двете медии.

Комисията прецизира, че не е разкрила нарушавания при почналата прем ларт инспекция на трите национални малките екрани и на уредниците на
лотарии поради предавани реклами на хазартна активност. Заключението идва на фона на поредност телевизионни репортажи, показващи хора, спечелиле от игри на шанса.

От отговора на комисията се схваща, че досега са завършили инспекциите на договорите с малките екрани на трима уредници на моментни и числови лотарийни игри – двете сдружения, които стоят зад " Национална
лотария " - " Ню геймс " и едноименното " Национална лотария " АД, както и на уредника на " Лотария България " - " Евробет ". Това са двете частни лотарии, в които присъединяване има Божков. Комисията е открила, че извоюваните награди по време на игрите, предавани по Нова телевизия и Би Ти Ви са действително изплатени. Предстои привършване на инспекциите на " Български състезателен тотализатор " и Българска национална телевизия.

В хода на инспекциите от уредниците на
лотариите и малките екрани са изискани заверени копия от всички контракти, анекси и съглашения за лъчение на всички типове реклами, свързани с хазартни игри и печеливши участници, лист на предавания/реклами с дата и час на изпъчване, както и лист на участниците и извоюваните от тях суми, споделиха от комисията.

Ако се съди по данъчните доходи от моментна
лотария, които порастват с всяка минала година, през 2017 година пазарът е достигнал 345 млн. лева Това е растеж от 8% по отношение на 2016 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР