Рекламните бюджети на редица брандове се свиха заради коронования вирус.

...
Рекламните бюджети на редица брандове се свиха заради коронования вирус.
Коментари Харесай

Ния Коцева: Рекламата ще стане по-човешки ориентирана!

Рекламните бюджети на редица марки се свиха поради коронования вирус. Историята обаче демонстрира, че маркетингът постоянно си построява антитела против рецесиите. От 13 март насам общуването с другари и сътрудници се случва най-много посредством технологиите и обществените мрежи. И тъкмо от това печели нишата на инфлунсър маркетинга.

От началото на изключителното състояние influencer.bg, първата организация за инфлуенсър маркетинг в България, организира безвъзмездни онлайн съвещания, с които оказва помощ на фирмите да се ориентират за потребностите на потребителите в онлайн средата и да доближат по-лесно до тях. "БАНКЕРЪ " беседва с Ния Коцева, съосновател и шеф на influencer.bg. Тя работи с някои от най-успешните инфлуенсъри и марки в страната за реализирането на маркетинг акции. Според нея инфлуенсър маркетингът е метод фирмите да запазят бизнеса си по време на рецесията, даже и с орязаните си рекламни бюджети.

Какво промени изключителната обстановка в инфлуенсър маркетинга?

Инфлуенсър маркетингът също пострада от новите ограничавания в маркетинг бюджетите. Но това беше по-скоро първоначално. С развиването на рецесията видяхме по какъв начин доста компании, даже такива, които преди не са употребявали инфлуенсър маркетинг, започнаха да демонстрират засилен интерес за опциите, които той предлага. Има огромна възможност рецесията да спомогне развиването на тази ниша в маркетинга, тъй като тъкмо в този момент рекламодателите търсят по-пряк път до потребителите.

Какви са опциите на този тип маркетинг по време на рецесията?

В основата на инфлуенсър маркетинга са самите хора. Различно е от всички обичайни рекламни канали, на които сме привикнали. В момента инфлуенсърите са най-близо до онлайн потребителите, помагайки им да преодолеят новите провокации. Наблюдаваме доста висок скок на онлайн потреблението с платформи като Instagram и Фейсбук, които регистрират 70% растеж. Вярваме, че и рекламодателите ще видят тази опция освен за насърчаване, само че и за избавяне на бизнесите си.



Автор: Гергана Боева

Какъв е методът на сполучливите инфлуенсъри при рекламирането по време на карантината?

В момента е извънредно значимо да се адресира новият метод живот на всички хора, компликациите и терзанията, които имаме. Най-успешният метод е да се показват артикули и услуги, които да спомогнат за новите среда и метод на живот, с които се постанова да привикваме. Чудесен образец е, че от началото на изключителното състояние се следи доста положителна наклонност за взаимопомощ - инфлуенсърите споделят практики за работа от у дома, уплътняване на времето, физическа интензивност, грижа за себе си.

Мисля, че изцяло рекламата ще стане доста по-човешки насочена. До скоро рекламите ни споделяха от какво имаме потребност и по какъв начин да задоволим тази потребност. Имаше огромна доза бездейност. Сега нещата се трансформират. Време е да се адресират действителните потребности на хората, което може да стане единствено посредством дейното им слушане и схващане. Чрез инфлуенсър маркетинг и рекомендацията от човек, на който потребителят има доверие, се реализира действителен триумф.

Вие и екипът Ви първи уловихте нишата на инфлуенсър маркетинга. Какво реализира influencer.bg до в този момент в областта на маркетинга?

Първото и най-важно нещо, което успяхме да покажем е, че инфлуенсър маркетингът е сериозен бизнес и сфера, която дава доста благоприятни условия за всички. Инфлуенсърите не са просто хора с занимание, които са дейни онлайн, а извънредно мощен глас, който въздейства върху същински ангажирана аудитория. Наложихме диалога за етичните правила в средата. Успяхме да облечем цялото нещо в професионална активност, която има своите условия, с цел да бъде сполучлива.

Какви са етичните проблеми, които пораждат по време на работата Ви и по какъв начин се справяте с тях?

Срещали сме се със обстановки, в които рекламодателите не почитат работатата на инфлуенсърите. А това може да опропасти опцията за триумф на такава рекламна акция - тук става въпрос за работа с хора, доста по-различно е от това да влезеш в магазин и да си напазаруваш реклама. Разбира се, срещали сме и непочтеност от страна на инфлуенсъри към рекламодателите. Такива проблеми заобикаляме с доста сериозна правна конструкция и договорни връзки, които да обрисуват границите и следствията за двете страни. Това демонстрира професионализма в тази ниша на маркетинга.

Да влияеш на хората, каквато е ролята на инфлуенсъра, е огромна власт, а с нея идва и огромната отговорност. В това отношение какъв е мирогледът на организацията Ви?

Със сигурност инфлуенсърите имат своята отговорност към почитателите си, на които дават образец. Обаче, за разлика от известните персони, при инфлуенсърите потребителите диктуват дневния ред. Те са най-силният коректив. Това се отразява и в цифрите и статистиките, които следим в сметките. Искрено имаме вяра, че тази среда се саморегулира в по-голямата си част.



Автор: Гергана Боева

Може ли инфлуенсър да е контролирана специалност? Кое пречи да се вкарат регулации и правила в инфлуенсър маркетинга?

За да бъде контролирана специалност, тя би трябвало да бъде призната като публична такава. В момента в България нещата са доста разводнени и неразбираеми. Както постоянно, обществените мрежи изпревариха в пъти готовността на регулаторите за реакция и следва да забележим по какъв начин ще се развият нещата. Изисква се ново законодателство, което да вземе повече отношение към специалността, а освен да го причислява към вида свободна процедура. За страдание единствено неприятен опит и прецеденти могат да докара до правни правила.

Какви неточности най-често позволяват тези, които практикуват инфлуенсър маркетинг без да имат вашите обучение и опит сферата?

Една от главните неточности е да се гледа на инфлуенсър маркетинга като на всички други рекламни канали, където потребителят е въздържан. Свикнали сме всекидневно да бъдем заливани с реклами накъдето и да се обърнем. А инфлуенсър маркетингът основава разговор сред инфлуенсъра, който популяризира артикул и услуга, и неговите почитатели.

Освен това, огромна неточност се прави и при метода на позициониране. Работата на нашата организация демонстрира, че тъй наречените "Продуктови постове ", в които един човек държи продукта Х и споделя единствено, че е доста добър...просто не работи. Търсим персоналната история и обязаност на индивида с продукта или услугата, които популяризира. А преди да стигнем до персоналното обвързване на артикул с инфлуенсър, е добре да има цялостна идея за инфлуенсър маркетинг акция, не просто спорадични рекламни постове. За доста хора това е работа, която по-скоро биха си икономисали. Много се веселя, че ние не се плашим от повече работа. Тя е ключът към триумфа.

Какви би трябвало да са взаимоотношенията сред инфлуенсърите и комерсиалните марки, с цел да е печеливша рекламната акция?

Изключително значимо е марката да се свърже с верния инфлуенсър, който прокламира неговите полезности и визия. От една страна, това е работа на организации като нашата - да намерим верните инфлуенсъри за съответен бранд. От друга страна, е доста значимо инфлуенсърът да е сигурен, че този артикул дава отговор напълно на визията му и посланията, които предава. Много значимо е инфлуенсърът да тества продукта преди да се съгласи на рекламна колаборация. Така той ще е убеден, че не подвежда своите почитатели.



Автор: Гергана Боева

Кой е най-печелившият канал за инфлуенсър маркетинг?

В момента най-силно ползване има в Instagram, само че това не значи, че той е най-печелившият. Много е значимо къде се намира таргет аудиторията на рекламодателя. Ако са по-възрастни, най-вероятно ще бъдат във Фейсбук, което може да значи, че инфлуенсър маркетинг акция в Instagram не би била удачна. Всичко е въпрос на познанение за продукта, инфлуенсъра и неговата публика. По този метод ще се доближи до верните евентуални консуматори, с вярното обръщение и посредством верния канал.

Как се развива инфлуенсър маркетингът на българския пазар? Как се приема той от търговците?

В последните години има все по-засилен интерес към инфлуенсър маркетинга в България. Първите, които осъзнаха изгодите от този инструмент, бяха интернационалните корпорации, които към този момент упражняваха инфлуенсър маркетинг акции на запад. Този образец пристигна тук и имахме опцията да "отворим пазара " дружно с самодейните и иноваторски компании. Все още има предубеждения у маркетолозите с открити практики, които не схващат опциите на инфлуенсър маркетинга. Затова вършим образования и изготвяме наръчници за фирмите, тъй че да видят изгодите, които инфлуенсър рекламирането може да донесе на техния бизнес.

Как ще отвърнете на маркетолозите, които предвиждат, че до две години инфлуенсърите няма да имат толкоз водеща роля?

Появата на инфлуенсърите е натурална и идва с развиването на обществените мрежи. Можем да се свържем с хора, които харесваме по целия свят. Някои хора вършат по-интересно и ангажиращо наличие от други и разумно имат повече почитатели. Така се "раждат " инфлуенсърите. Докато има обществени мрежи и засилено онлайн ползване, ще има и инфлуенсъри. Това, което ще се промени са потребностите и ползите на потребителите, затова и хората, които биват наричани "инфлуенсъри ". Нуждата ни да се свързваме с същински хора е все по-силна! С колкото повече технологии и изкуствен интелект сме заобиколени, толкоз повече ще търсим "човешкото ". Именно по тази причина не мога да се съглася с тези прогнози.



Автор: Гергана Боева

Проучване на "Гардиън " сподели, че инфлуенсърите в "Тик-Ток " могат да печелят близо 200 000 $ на видео от реклама. А мрежата става все по-популярна. Това ли е несъмнено звездата измежду обществените мрежи?

"Тик-Ток " е един извънредно забавен феномен. Начинът, по който работи платформата сега е за генериране на допустимо най-вече гледания - точно по тази причина следим доста високи числа и бързо насърчаване на профили там. Това провокира доста полемики в маркетинг средите - дали ще бъде нещо, което бързо изгрява и бързо залязва, или ще успее да се откри като една от главните обществени мрежи, кавито са Фейсбук и Instagram. Предстои да забележим, само че не трябва да забравяме, че "Тик-Ток " е с дълга история (преди беше Musical.ly) и не потегля от нулата, само че сигурно растежът последната половин година е впечатляващ.

Относно хонорарите за реклама в "Тик-Ток ", сходни изследвания не трябва да се вземат като чиста монета. Хонорарите се пресмятат на база броя почитатели, гледания на видео, репутацията и известността на въпросния човек, както и рекламното наличие, което се изготвя. За момента сигурно тази платформа е доста доходоносна за избрани обществени лица, само че това е по-скоро развито на запад, където има сметки с милиони гледания всекидневно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР