Реклами, афиши, надписи и дори обяснения в любов красят неработещите

...
Реклами, афиши, надписи и дори обяснения в любов красят неработещите
Коментари Харесай

Пловдив + Lafka = ВНЛ

Реклами, афиши, надписи и даже пояснения в обич " красят " неработещите обекти на Lafka в Пловдив. И освен. Най-пресният образец за изливането на полярна гражданска сила върху злощастните павилиони на тогавашната верига на Пеевски са сблъскващите се апели в поддръжка на Украйна или Русия, които могат да се видят на някои от тях.

Две години откакто Lafka затвори всичките си над 1000 обекта в страна и макар упованията, че павилионите ще бъдат национализирани, бъдещето на тези уреди остава неразбираемо и до през днешния ден.

Община Пловдив е една от многото общини, в които към момента обектите на Lafka не са изцяло история. За " Капитал " от общината потвърдиха, че в Пловдив има 500 спирки на градския превоз, 314 от които са отдадени на концесия за период от 20 години до 2033 година на компанията " Елиза-1999 " - благосъстоятелност на " Лафка маркет ", което през днешния ден е преименувано на " МТ риъл пропъртис ". Въпреки че павилионите не работят, сдружението концесионер изплаща плануванаъа сума и повреждане на контракта е немислимо, в случай че отговорностите се извършват. Друг е въпросът дали в самата концесия не е било добра концепция да се включат и клаузи за поддържана на функционалността и външния тип на обектите, тъй че спирките да не наподобяват на фон за постапокалиптичен филм.

В територията на концесията, а точно спирките на всеобщия градски превоз, право да разполагат рекламни уреди и търговски обекти имат единствено концесионерите, както е планувано в предмета на концесионните контракти, утвърдени от общинския съвет. Тоест по този начин разполагащите се павилиони заграждат опцията за друга комерсиална активност наоколо, без значение че не работят сега.
Реклама Lafka си заплаща, само че не работи
Казусът със спирките в Пловдив датира още от времето на кмета доктор Иван Чомаков, когато са подписани два контракта - един за идното създаване на над 300 спирки през 2002 година и един за концесия върху тях единствено няколко месеца по-късно при започване на 2003 година Схемата наподобява по следния метод: Концесионерът в лицето на " Елиза-1999 " заплаща на общината 4.5 млн. лв. на вноски, като след всяка вноска общината поръчва за разработване някой от заслоните на другата компания, с която има подписан контракт - " Алфатекс Л2 ", която от своя страна ги създава, докарва ги в града, а общината ги инсталира и ги предава за стопанисване на " Елиза-1999 ".

Това обаче не се осъществя, както е планувано, и договорът с " Алфатекс " е преустановен, а общината трансформира договорните условия на " Елиза-1999 " за концесията да потръгне, само че и това не се случва.

През май 2012 година, откакто контракт има, само че не и спирки, в Общински съвет е демонстрирано очевидно желание на кмета Иван Тотев да приключи контракта с " Елиза-1999 " по взаимно единодушие. Решението е подкрепено от 37 съветници и се разпорежда на кмета да го извърши. Само четири месеца по-късно в Общински съвет е импортирано друго проекторешение, още веднъж от кмета Тотев, с което посоката на деяние внезапно се сменя и този път се предлага продължение на контракта до 2033 година като още веднъж 37 души го поддържат. Това е и оптималният период от 30 години, който е подложен в контракта.

Какво се трансформира за от май до септември? В този времеви интервал компанията е добита от " Булгартабак трейдинг ". То е част от неотдавна приватизирания " Булгартабак холдинг ", който официално към този момент е благосъстоятелност на сдружение на съветската ВТБ, само че е обществена загадка, че действително зад него стоят локални лица - тогавашният тандем Цветан Василев - Делян Пеевски, както и притежателите на " Винпром Пещера ".
Реклама
Ангажиментът по контракта е да се слагат 314 заслона и те да се поддържат, като против това от компанията ще заплаща 71 хиляди евро годишно на общината и ще има право да сложи павилиони наоколо до спирките. През септември 2019 година Общински съвет гласоподава още едно спомагателното съглашение - този път, с цел да одобри осъществяването на капиталова стратегия в размер на близо 6 млн. лева (с включително такси) на концесионера.

От годишните отчети, които общината показва по отношение на осъществяване на концесионните контракти, излиза наяве, че компанията е изрядна и заплаща плануванаъа в контракта вноска.

Тези цифри кореспондират с докладите на самата компания, най-малко частично. За 2020 година " Елиза-1999 " регистрира 571 хиляди лева доходи, на практика напълно от начислени наеми, които очевидно се заплащат макар неработещите обекти. По-изненадващото обаче е, че за разлика от 2019 година не се виждат на практика никакви оперативни разноски, в това число и за концесионна такса - евентуално поради приетите вложения. Най-същественото перо е 441 хиляди лева разноски за обезценка, както и 68 хиляди лева финансови разноски, най-вече лихви към компанията майка. Така за 2020 година " Елиза-1999 " излиза на 49 хиляди лева облага, само че поради насъбраните загуби в предходни години капиталът й е близо -700 хиляди лева и в доклада е обърнато внимание върху неразбираемите вероятности пред активността й, в това число и поради законовите промени, с които бяха неразрешени частните лотарийните игри. Именно това беше повода веригата да спре активност, защото продажбата на билетите на фирмите на Васил Божков " Национална лотария " и " Лотария България " беше основна част от приходите й.

Относно вандалските прояви от общината разясняват, че заслоните са застраховани и вредите биват възстановявани.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Медиа и реклама 1 Коментари и разбори 2 Свят 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Медиа и реклама 3 Здравеопазване Реклама Как работят другите градове
Основната разлика сред Пловдив и другите общини се крие в договорните условия - по-кратки периоди и повече компании концесионери, сред които са разпределени спирките и потреблението на прилежащите площи за комерсиална активност. Последното обаче постоянно е имагинерно.

В Русе да вземем за пример 130 от общо 260 спирки са отдадени на концесия на " Табак трафик " (също благосъстоятелност на " МТ риъл пропъртис " ), посредством която Lafka оперира в града. Другите 130 спирки са дадени на " Фактор плюс ", която е и една от четирите компании с концесия върху спирки във Варна. " Фактор плюс " е с едноличен притежател " Карне-М " - компания, която открива цялостен надзор върху разпространяването на вестници и списания във Варна още през 2010 и 2011 година. " Карне-М " беше финансирана от КТБ и след краха на банката е в неплатежоспособност, а самата " Фактор плюс " е в разпродажба.

Договорите изтичат след 5 години. От община Русе потвърдиха, че за момента те се извършват и липсва съображение да бъдат предварително прекъснати. За " Капитал " от администрацията разясниха, че концесионните хонорари се заплащат, зоните се почистват постоянно по график и спирките се поддържат и ремонтират, когато е належащо.

Различно е ситуацията във Варна, където следва да се вземе решение за подновяването и/или прекратяването на договорите за концесия на спирките. По информация от общината 15-годишния период, за който са подписани договорите, е изминал. От администрацията на община Варна разясниха, че компаниите концесионери са 4 и нито една от тях не е Lafka ( " Одесос М ", " Ди прес ", " Фактор плюс " и " Ваком " ). Реално обаче и тук контролът е същият - в " Одесос М " " МТ риъл пропъртис " има 50% дял, а " Ди прес " по сходство на " Фактор плюс " е благосъстоятелност на " Карне-М " и е в разпродажба. От обаче излиза наяве, че фискалните бонове, издавани от павилионите, до момента в който те са работили, демонстрират, че техен притежател е " Табак маркет ". От Варненската община също потвърдиха прецизност на концесионните заплащания и осъществяване на другите отговорности по договорите.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Въпроси от " Капитал " за обстановката с обектите на Lafka бяха изпратени и към общините Бургас и Стара Загора, само че все още на публицистичното привършване на публикацията съответни отговори не са получени.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Градове

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР