Река Дунав със своите икономически възможности е врата към развитието

...
Река Дунав със своите икономически възможности е врата към развитието
Коментари Харесай

България и Румъния съвместно ще осигуряват корабоплаването по река Дунав

Река Дунав със своите стопански благоприятни условия е врата към развиването на транспортните коридори по оста север-юг и изток-запад

България и Румъния ще работят взаимно за обезпечаване на нужната плавателност на река Дунав, стана ясно по време на провелата се среща през днешния ден в Русе.

Домакин на срещата, по самодейност на Европейската комисия и Дунавската комисия, бе заместник-министърът на превоза и известията Владимир Върбанов. В нея взеха присъединяване шефът на дирекция „ Воден превоз “ към Европейската комисия Магда Копчинска, Ален Барон от Генерална дирекция „ Мобилност и превоз “, генералният шеф на Дунавската комисия Манфред Зайц, държавният секретар в Министерството на превоза и инфраструктурата на Румъния Богдан Миндреску и други.

По време на полемиката бе регистрирано, че България извършва прецизно отговорностите си по поддържането на фарватера по река Дунав в общия българо-румънски сектор, както и че с европейски средства, обезпечени от оперативни стратегии и Механизма за свързване на Европа са доставени нови плавателни съдове, драгажна техника и съоръжение.

Заместник-министър Върбанов направи конкретизиране, че Изпълнителна организация „ Проучване и поддържане на река Дунав “ към този момент е стартирала драгиращи действия за възстановяване на фарватера в региона на остров Белене. Министерството на превоза и известията разгласи социална поръчка за избор на външен реализатор за драгиране и след нейното привършване ще се открие опция за още по-оптимална реакция при поддържането на фарватера.

Двете страни се договориха до края на тази седмица да се организира съвещание на Смесената българо-румънска комисия, на което да се набележат нови цели за неизползвания капацитет на река Дунав и сливане на напъните. В подтекста на актуалната световна обстановка река Дунав и нейните стопански благоприятни условия са врата към развиването на коридорите по оста север-юг и изток-запад, уточни Владимир Върбанов.

След приключването на плана Fast Danube ще се подобрят изискванията за мореплаване по реката. Заместник-министър Върбанов уточни, че работата по плана продължава и изрази убеденост за приключването му в период.

Постигната бе договореност и за пускане работата на българо-румънската работна група за подготовка на построяването на 5 нови моста над р. Дунав.

Заместник-министър Върбанов акцентира цялостната подготвеност на България за предприемане на дейности и пускане на предпроектните изследвания. Румънската страна се ангажира с деен разговор и дейности по тематиката.

Представителите на Европейска комисия показаха поддръжка и подчертаха значимостта за построяването на новите уреди с оглед нуждата от непрекъсната транспортна съгласуваност по направлението север-юг.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР