Режисьорът Виктор Божинов се надява филмът Чамкория, по книгата със

...
Режисьорът Виктор Божинов се надява филмът Чамкория, по книгата със
Коментари Харесай

Режисьорът Виктор Божинов се надява филмът "Чамкория" да бъде готов до 2025 г.

Режисьорът Виктор Божинов се надява филмът " Чамкория ", по книгата със същото заглавие на Милен Русков, да бъде подготвен до 2025 година, защото тогава е и годишнината от атентата в църквата " Света Неделя " през 1925 година, който е централен за сюжета. Той разяснява това в изявление за Българска телеграфна агенция в Бургас, където бе ръководител на журито на осмото издание на Международния кино фестивал Бургас.

Божинов изясни, че въпреки планът " Чамкория " да е бил утвърден за финансиране от Националния кино център, сесията е блокирана, което значи, че това ще забави неговата реализация за неустановен интервал от време. " Сесиите се блокират, защото законодателството, което разписва процедурите, съдържа доста взаимни отстъпки в себе си и то основава условия. Това сигурно ще забави реализацията на кино лентата. Подобна беше и обстановката преди години, когато тръгвах да върша " Възвишение " и сесията беше обжалвана със напълно други причини. Тогава това ни забави с година и половина ", добави той пред Българска телеграфна агенция. Режисьорът сподели, че сега в процедура в съда влизат общо 17 кино лентата, които са били блокирани през последните две години и дружно с останалите си сътрудници би трябвало да изчакат този интервал да мине. " Винаги се пробвам да виждам на това от позитивната страна. Понеже това е част от финансирането на кино лентата, дай Боже това да ни даде задоволителен прозорец да подсигурим останалата част от бюджета ", сподели още Божинов. Актьорският състав продължава да се прецизира и е " в придвижване, защото още няма дефинитивни решения, които да бъдат комуникирани ", разясни Божинов. Режисьорът добави още, че се готви за този филм от седем години, тъй че по някакъв метод е подготвен за него и за сложностите му.

Макар като трудност и като абстрактен набор " Чамкория " да е напълно друга от " Възвишение " книга, по която Божинов към този момент създадем филм, постигнал огромна гледаемост в кината, съгласно режисьора опитът с текстовете на Милен Русков е нещо, което си коства. " За мен постоянно е огромно предизвикателство да си слагам комплицирани задания, даже с ясното схващане, че може да не прескочиш тази висока летва. Но в действителност това ме въодушевява и подтиква, пък и Милен си коства доста ", съобщи Божинов. Междувременно режисьорът е и в дейна подготовка за втория сезон на сериала " Вина ". Той добави, че след три седмици се чака да стартират и фотосите, които ще би трябвало да се случат макар августовската горещина в региона на Сандански. " Надявам се да успеем да го заснемем в границите на естествения продукционен интервал, който е към три месеца. Гоним концепцията да стартира да се излъчва в първата седмица след Нова година, тъй като това се оказа добър интервал, особено за Българска национална телевизия (БНТ).

Денят четвъртък също се оказа доста удобен, тъй че Българска национална телевизия стои устойчиво зад този план ", сподели още режисьорът. Относно един от последните си мнения в обществените мрежи във връзка стачката на актьорите в Съединени американски щати и дали у нас сходна интензивност от страна на сектора е допустима, Виктор Божинов разясни, че нещата и средата са радикално разнообразни, въпреки че казусът не е единствено местен феномен. " Проблемът със стачката в Съединени американски щати назрява от дълго време и има в действителност огромно разделяне сред методите, по които се образуват хонорари на другите равнища от една кино продукция. При актьорите е доста осезаемо. В Щатите просто са доста добре проведени, имат работещи синдикати и от години имат традиция в връзката с хората. Смея да настоявам, че сходно нещо може да се случи, единствено в случай че британските асоциации и синдикатите дадат сигнал. При нас това е неуместно. Ние в никакъв случай не бихме могли да създадем нещо. Ние поносим до дупка ", сподели режисьорът.

Той разяснява гостуването си на Международния кино фестивал Бургас за артхаус кино с думите: " Харесвам такива начинания. Съгласих да вземам участие, тъй като считам, че подобен вид събития би трябвало да се случват. Още повече през лятото и още повече в Бургас. Иначе съм доста прелестно сюрпризиран от селекцията на домакините и уредници на фестивала. За мен е много забавна с разнообразието си и с това, че филмите са в действителност доста персонални. Все отново това е фестивал за дебюти и за втори филми, което е значимо, тъй като в последна сметка тези създатели, с тези филми ще образуват някакво бъдеще на киното. "

Божинов съобщи, че е бил впечатлен и от диапазона. " Нямаше два идентични кино лентата. Всеки един беше друг, със лична специфичност, свое решение, свое виждане за света и за метода, по който да бъдат разказани тези истории ", означи режисьорът. По думите му полемиката с останалите членовете на журито в пълнометражната секция - сръбската режисьорка Милица Томович и унгарския им сътрудник Атила Хартунг, е била приятна и напълно естествено са стигнали до отличените заглавия. " Имаше три заглавия, към които дискутирахме главно по какъв начин да бъдат разпределени, само че филмът, който печели премията в пълнометражната категория ( " Копенхаген не съществува " - бел.авт.) е доста персонален и доста кинематографичен, с забавен метод да се опише една трагична любовна история ", сподели Божинов.

Режисьорът означи, че не е обожател на така наречен " кино олимпиади и надпревари " и отличаването на един или няколко кино лентата не значи безусловно, че другите са слаби. " Вярвам, че филмите се основават, с цел да се гледат и срещата с ново произведение е персонално прекарване въз основата на самостоятелния, прочувствен и културен опит на фена. Затова и в случай че някой би отличил друго заглавие, мога единствено да го поздравя за това ", сподели още той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР