Режисьорът Георги Данелия почина в четвъртък на 88-годишна възраст от

...
Режисьорът Георги Данелия почина в четвъртък на 88-годишна възраст от
Коментари Харесай

Почина хуманистът на руското кино - режисьорът Георги Данелия

Режисьорът Георги Данелия умря в четвъртък на 88-годишна възраст от сърдечна непълнота. Това заяви пред организация ТАСС брачната половинка му Галина Данелия.

" Георги Николаевич Данелия умря от сърдечна непълнота, лекарите се бориха за живота му ", сподели тя. В последно време той беше съществено болен: в края на февруари беше приет в болница за интензивно лекуване с пневмония.

За да се стабилизира дишането, лекарите съзнателно сложиха Данелия в изкуствена кома и по-късно сложиха тръба в трахеята, с цел да улеснят достъпът на въздух в дихателните пътища.

На 1 април брачната половинка на режисьора Галина Юркова-Данелия заяви, че Георги Николаевич се усеща по-добре, към този момент е почнал да диша самичък, само че лекарите към момента не имат намерение да го изпишат.

Данелия е създател на паметни и незабравими филми като " Мимино ", " Афоня ", " Есенен маратон ", " Ходя по Москва ", " Сережа ", " Тридесет и три ", " Кин-дза-дза ".

Всеки един от неговите филми се трансформира в събитие за милиони руски фенове, а доста от репликите във филмите се трансфораха в крилати изречения и се цитират непрестанно.

Георгиос Данелия е роден през 1930 година в Тбилиси, скоро по-късно фамилията му се реалокира в Москва. Бащата на бъдещия режисьор е основен инженер на Метрострой на Москва и Съюз на съветските социалистически републики, а майка му Мери Аняпаридзе е продуцент. Именно тя, както и чичо и вуйна - Михаил Чиаурели и Верико Анджапаридзе - възпитаха у бъдещия прочут режисьор обич към киното.

Поклон пред паметта му!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР