Регулярни пресконференции в Община Пловдив преди всяка сесия на Общинския

...
Регулярни пресконференции в Община Пловдив преди всяка сесия на Общинския
Коментари Харесай

Зико започва да си говори с общинските съветници през медиите, не знаели какво гласуват

Регулярни конференции в Община Пловдив преди всяка сесия на Общинския съвет ще прави кметът Здравко Димитров. Причината е съветниците, дружно с обществеността, да се срещат по-добре с нещата, които гласоподават.
Прочетете още
Причината е, че на последната сесия няколко оферти на администрацията не бяха признати, а те са свързани с обезпечаването на безлихвени заеми и съфинансирани по значими европейски планове.

„ Имам възприятието, че някои съветници идват на сесия, без да са готови, като студент на сесия, без да е прочел даже конспекта. За това ще даваме брифинги ”, изясни кметът. На въпрос дали не би трябвало да се търси среща с тях и да им се изяснява, а не да си приказват през медиите, Зико съобщи:

„ На никого не съм отказал среща, всеки е добре пристигнал в кабинета ми ”, съобщи кметът. Относно търсенето на причина за негласуваните решения в политическата обстановка и обстоятелството, че от ГЕРБ се разграничиха от него, Зико не счита, че има аргумент в това.

„ Тук няма политика.Тези оферти са за Пловдив. Всички живеем в този град, а считам, че всички общински съветници са виновни.

Едното от предложенията касаят обезпечаването на безлихвен заем от 525 хиляди лв. за присъединяване в европроект за построяването на отводнителен канал край „ Марица – Юг ”, който  да води дъждовната вода. Зам.-кметът Анести Тимчев сподели, че тези средства ще бъдат възобновени на Община до края на годината, само че без този заем не може да се започва плана.

„ Вкарваме го отново за гласоподаване, в случай че не събере гласове, ще се оттеглим от европейският план ”, съобщи Тимчев.

Вторият проблем бе неприемането на близо 2 млн. лв. за съфинансиране и индексация на Пречиствателна станция и други лотове от Водния цикъл. Зам.-кметът Пламен Райчев изясни, че за огромния план по Пречиствателната станция има потребност от 1 млн. лв. съфинансиране от Общината, а останалите 8 млн. лв. са от страната. Ако не бъдат обезпечени тези средства, то се рискува Община Пловдив да бъде наказана за милиони от компаниите.

Той уточни, че новите правила за индексация на контракти разрешават до 40%,а Общината се е договорила с компаниите на 20% за плановете. Ако не бъдат обезпечени тези средства, то може да се стигне до десетки каузи.

  " Ако Общинският съвет не одобри това предложение, няма да получим тези пари. Или няма да завършат плана, ще ни осъдят и ще платим към 35%. При всички случаи планът ще зацикли. Представете си по 30 плана да се заведат 30 каузи, по 15 да ни осъдят, това са доста пари ”, сподели Райчев. 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР