Регистрираните розопроизводители ще получат държавна помощ. Това стана ясно от

...
Регистрираните розопроизводители ще получат държавна помощ. Това стана ясно от
Коментари Харесай

Порожанов: Розопроизводителите ще получат държавна помощ


Регистрираните розопроизводители ще получат държавна помощ . Това стана ясно от думите на отрасловия министър Румен Порожанов на съвещание на земеделската комисия в Народното събрание.

Себестойността на розовия цвят пада. Министерство на земеделието и горите прави разбор и след края на акцията ще има помощ "де минимис " на декар за производителите . "Ще бъде подсилен приходът на розопроизводителите. Ще се подкрепят записаните производители ", даде обещание Порожанов, като изясни, че регистрацията е пожелателна.

 Порожанов отпуска на розопроизводителите държавни пари по
Порожанов отпуска на розопроизводителите държавни пари по "де минимис "

Работят в посока Закон за розата

По думите му доста неща в сектора би трябвало да бъдат контролирани. В момента има дисбаланс сред площите и потенциала за обработка , съобщи министърът. Сега те търпят загуби поради изхвърляне на стока. Оказва се, че Афганистан ни е съперник при произвеждане на розово масло. Турция и Иран също създават розово масло . Все още държим едно от най-високо качество розово масло.

Според министър Порожанов е необходим специфичен закон, като би трябвало се реши дали този закон да е за розата или за розата и маслата .

 Розопроизводителите блокираха пътя Казанлък - Стара Загора
Розопроизводителите блокираха пътя Казанлък - Стара Загора

Цената на розовия цвят понижен до 1.20 лева за кг

Лавандулата е идната бомба със закъснител , предизвести земеделският министър. Изключително доста са увеличени площите, където е насадена лавандула. Житницата на България се е трансформирала в меката на лавандулата , регистрира Порожанов.

Иначе до пиковата конюнктура с розовия цвят се е стигнало поради огромния рандеман .

 Срещу картел при изкупуването стачкуват розопроизводители
Срещу картел при изкупуването стачкуват розопроизводители

Догодина розовата котловина ще стане долината на бурените, заплашват земеделците

Омбудсманът Мая Манолова благодари за бързата реакция на министъра. Самата тя е била сезирана за казуса от розопроизводителите. В момента има свръхпроизводство от дестилериите, стана ясно от думите й. След заканите й в Сопотско изкупната цена се е повишила.

По 30 стотинки на декар ще е държавната помощ по "де минимис ". Това е към 5 милиона лв., както е пресметнала омбудсманът. У нас има 40 000 декара рози. Манолова желае държавната помощ да е най-малко 15 милиона лв..

 Манолова сезира Комисия за защита на конкуренцията за картел при розоварите
Манолова сезира Комисия за защита на конкуренцията за картел при розоварите

Омбудсманът праща Национална агенция за приходите на прекупвачите

Крайно време е розопроизводителите да се сдружат, съгласно Мая Манолова. Общественият бранител ще се обърне и към Комисия за защита на конкуренцията за инспекция има ли картел в сектора . Липсата на конкуренция убива сектора , отсече Мая Манолова. Омбудсманът поддържа концепцията за специфичен Закон за розата. /news.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР