Регистрираните на места в Европа температурни стойности от 48 градуса

...
Регистрираните на места в Европа температурни стойности от 48 градуса
Коментари Харесай

Рекордът в Европа от 48 градуса по Целзий може да бъде счупен през уикенда

Регистрираните тук-там в Европа температурни стойности от 48 градуса по Целзий могат да бъдат надминати през този уикенд , написа " Гардиън ".

Горещата вълна на Стария континент се чака да продължи . Във Англия температурата се повиши до 31 градуса по Целзий, а жегите в Испания, където температурата скочи над 40 градуса по Целзий, лиши живота на трима души. В същото време планински глетчер в Швеция се топи и към този момент не е най-високата точка в страната.

 Рекорден брой жертви от жегата в Южна Корея
Рекорден брой жертви от жегата в Южна Корея

Високи температури са регистрирани

В Обединеното кралство прогнозата за уикенда е междинни температурни стойности от към 27 градуса по Целзий, а в Лондон е допустимо да доближат до 31 градуса по Целзий.

На осем места в Португалия беше регистриран температурен връх в петък поради гореща вълна от Северна Африка, която връхлетя Пиренейския полуостров. Властите предвиждат още по-високи температури през уикенда. В Португалия термометърът закова на 45 градуса по Целзий, като се чака тук-там през днешния ден да доближи 47 градуса по Целзий. Големи елементи от страната са в " алено " за рисково метеорологично време.

Най-високата температура, записана в четвъртък, когато стартира горещата вълна, доближи 45,2 градуса по Целзий до град Абрантиш на 150 километра североизточно от столицата Лисабон.

Трима мъже в Испания починаха от топлинен удар. Мъж на междинна възраст в Барселона припадна на улицата и беше откаран в болница, където по-късно умря. Пътен служащ на към 40 година и 78-годишен пенсионер също починаха от топлинен удар.

Предупреждение за извънредно високи температури има в 41 от 50-те провинции в страната , където се чака температурата да се повиши до 44 градуса по Целзий. Най-високата температура в Испания е 46,9 градуса по Целзий в Кордоба , която е записана през юли 2017 година

Експерти напомнят, че най-високата температура на Стария континент е 48 градуса в Атина през 1977 г . Според тях върхът може да бъде изменен през този уикенд.

Швеция записва най-горещото лято през месец юли от 250 година Макар че метеоролозите предвиждат по-хладно време и стихии в страната през днешния ден, Кебнекайсе евентуално повече няма да е най-високият връх (2123 метра) в Швеция поради размразяване вследствие на климатичните промени.

Необичайни жеги са регистрирани и на други места по света, в това число Москва, Калифорния и на Корейския полуостров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР