Регистрираха първи случай на заразен с COVID19 в базовия лагер

...
Регистрираха първи случай на заразен с COVID19 в базовия лагер
Коментари Харесай

Коронавирусът стигна до лагер под Еверест


Регистрираха първи случай на инфектиран с COVID19 в базовия лагер на връх Еверест , с което още веднъж се отприщиха разногласията по отношение на решението на Непал да отвори най-високата планина в света за алпинисти, оповестява английският вестник The Guardian, представен от " Фокус ", съобщи Нова ТВ.

Тъй като достъпът от китайската страна на Еверест е затворен за външни алпинисти, а някои експедиционни оператори от непалска  страна усилват цените, решението на управляващите на страната в разгара на световна пандемия е подложено на деликатна оценка.  

Първоначално се е считало, че норвежкият планинар Ерленд Нес страда от белодробен оток - положение, обвързвано с височинна болест - и е евакуиран с хеликоптер в Катманду, където обаче е дал позитивен тест за ковид.

Норвежкият ефирен оператор NRK заяви, че един шерп в неговата екип също е дал позитивен тест. Надеждите са да няма още инфектирани, защото е невероятно да се изтеглят хора с хеликоптер, когато са над 8000 метра.

Някои западни компании анулираха офертите за своите направления до Еверест за тази година заради опасения по отношение на ковид, само че други, в това число основани в Катманду, продължиха с проектите си за сезона. Непал задължава с карантина гостуващите алпинисти, преди да се насочат към базовия лагер на Еверест , само че някои наблюдаващи показаха угриженост по отношение на неяснотата на наредбите, не на последно място, тъй като признаците на COVID-19 елементарно може да бъдат комплицирани с височинна болест – какъвто е казусът с Нес. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР