Регионалното правителство в испанската област Каталуния свали днес от централата

...
Регионалното правителство в испанската област Каталуния свали днес от централата
Коментари Харесай

Каталунското правителство се подчини, свали призиви за независимост

Регионалното държавно управление в испанската област Каталуния смъкна през днешния ден от централата си в Барселона транспарант, обвързван с битката за самостоятелност. Това стана часове преди плануваното им унищожаване от полицията по заповед на държавната изборна комисия, съобщи Асошиейтед прес, цитира от Българска телеграфна агенция.

Работници смъкнаха от балкона на строения преди няколко века замък огромен транспарант, на който на каталунски и британски пишеше " Освободете политическите пандизчии и изгнаниците ". Има се поради преследването и самоналоженото заточение на каталунски сепаратистки водачи поради ролята им в несполучливия опит за оповестяване на самостоятелност през 2017 година

Регионалното държавно управление през вчерашния ден отстрани различен транспарант, на който имаше жълта панделка - знак на поддръжката за пандизчиите.

В Испания чиновници на изборна служба и държавни институции нямат право да показват поддръжка за политическа мощ или да показват идеологически позиции по време на предизборни акции. Каталунският президент Ким Тора осъди " несправедливото " съгласно него решение на централните управляващи и съобщи, че ще го апелира пред съда, съобщи Франс прес.

На 11 март Централната изборна комисия подреди да бъдат свалени транспарантите, защото реши, че нарушават институционалната самостоятелност в навечерието на парламентарните избори на 28 април. Вчера тя изиска от каталунската полиция да смъкна тези знаци до 15 ч. през днешния ден.

Комисията също така съобщи преписката на прокуратурата, с цел да се произнесе дали може да бъде търсена отговорност на Ким Тора за непокорство.

Тора разгласи в официално съобщение, че счита да сезира правораздаването и ще внесе тъжба против дейностите на комисията. Той прикани каталунците да слагат по балконите си знаци на битката им за самостоятелност.

Сезирана от демократичната партия " Сиудаданос ", която е срещу отделянето на Каталуния от Испания, изборната комисия подреди на каталунското държавно управление да отстрани жълтите ленти и знамената, считани за партийни знаци.

Испанският външен министър Жозеп Борел дефинира държанието на Ким Тора като " почтено за жалост ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР