Регионалното министерство взима мерки за осигуряване на безопасността на хората

...
Регионалното министерство взима мерки за осигуряване на безопасността на хората
Коментари Харесай

След разследване на bTV: Поставят допълнителни мазилки в сгради със съмнително саниране

Регионалното министерство взима ограничения за обезпечаване на сигурността на хората от здания, които са санирани със подозрителен стиропор. Предвижда се да бъдат сложени спомагателни трудногорими мазилки. Дотук се стигна след следствие на bTV.

Наше прочуване демонстрира, че у нас две трети от високите блокове по програмата са санирани с EPS, или стиропор на две румънски компании. Партиди от техните материали са изследвани от Агенцията за механически контрол и са посочили по-ниски противопожарни качества, в сравнение с са заявили производителите.

Едната от пробите е дала по-ниска противопожарна резистентност от законно допустимата.

В писмо до bTV единият от производителите отхвърли.

С материали на румънската компания и все още се санират десетки блокове у нас, като една 18-етажна постройка във Варна, където живеят 300 души. Санирането й коства на страната близо милион и триста хиляди лв.. Изпълнителят е определен след социална поръчка на база цена и освен.

„ Когато строителят каже: " Този материал дава отговор, ето ви документи от лаборатория”, ние го приемаме”, изясни инж. Петър Гърбузов.

Според търговци цената на този EPS на пазара е към 7 лв. на квадрат, а за материали от най-голям клас по реакция на огън е двойна.

Разликата за блок като този във Варна е близо 20 000 лв..

Строители настояват, че парите не стигат. До момента районното министерство е дало близо 50 милиона лв. за саниране на високи здания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР