Регионалното министерство разработва трасе за магистрален път, който да свързва

...
Регионалното министерство разработва трасе за магистрален път, който да свързва
Коментари Харесай

МРРБ работи по проект за тунел при Прохода на Републиката

Регионалното министерство създава трасе за магистрален път, който да свързва Велико Търново, посредством нов тунел през Стара планина при Прохода на Републиката, с автомагистралите „ Тракия “ и „ Марица “. Готовият абстрактен план ще бъде показан за разискване и прецизиране, след което ще бъде показан в Министерство на околната среда и водите за екологична оценка. Това заяви районният министър Гроздан Караджов при присъединяване си в полемиката „ Свързани Балкани “, проведена от вестник „ 24 часа “.

Още по време на съдружните договаряния, ръководещите се сплотиха към концепцията за построяването на тунели през Стара планина, тъй че Северна и Южна България да бъдат по-добре свързани. Тогава ръководещите заговориха и за трети тунел, в източната част на страната.

Министър Караджов начерта новите и към този момент започнатите стратегически инфраструктурни обекти, по които ще работи, с цел да има България същинска съгласуваност със прилежащите страни и с Европа. Караджов изясни, че коридорът от Букурещ през България до Александруполис е значим приоритет освен за страната ни, само че е и стратегически план за Европейската комисия и по линия на НАТО.

„ Не единствено бихме могли да получим финансова помощ от Европейска комисия, само че ще предложа Европейската капиталова банка да организира процедурите по желание на реализатор. С включването на Европейска инвестиционна банка ще се ускорят периодите за осъществяване на стратегическите инфраструктурни обекти и ще се отстраняват опциите за корупция при провеждането на търгове “, изясни министърът.

Коридорът от Букурещ до Александруполис минава през Русе, Велико Търново, Автомагистрала „ Хемус “, минава през Стара планина, пресича автомагистралите „ Тракия “ и „ Марица “ и доближава до гръцката граница при граничния пункт „ Маказа “.

Следващият значим план, който ще усъвършенства пътуването в района, е автомагистрала „ Черно море “. В бъдеще тя би трябвало да свърже пристанище Констанца с магистрален път Варна - Бургас и от там през Малко Търново до Истанбул. Тук би трябвало да се мисли за отклоняване сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Лесово “ и Автомагистрала „ Тракия “, тъй като от турска страна към този момент има магистрална съгласуваност. Разширява се тяхното Граничен контролно-пропусквателен пункт, което значи, че доста товари ще влязат от Турция, а сега България няма никаква подготвеност да ги посрещне. Причината е, че пътищата в региона са второкласни, в неприятно положение и не са ремонтирани от доста години, изясни министър Караджов.

Регионалният министър заяви, че се работи по още няколко нови основни инфраструктурни плана – трасето от Гюешево до Дупница и връзка с автомагистрала „ Струма “. Проектирането ще продължи с още два сектора – от Дупница към Самоков и Ихтиман, с цел да се реализира връзка с автомагистралите „ Тракия “ и „ Хемус “. Като изключително значим в бъдеще се обрисува транспортен кулоар „ Ориент – Източно Средиземноморие “, сподели министър Караджов. Идеята е от Видин до Монтана да се построи автомагистрала, която да премине през тунел под прохода „ Петрохан “ до София и оттова по Автомагистрала „ Струма “ да се стига бързо до Солун, който е основно пристанище в Егейско море.

„ Затова в случай че България не построи бързо сектора от Видин до София, а Румъния магистралното трасе на своята територия, двете страни могат елементарно да бъдат заобиколени и да изгубят доста в транспортно отношение “, разяснява вицепремиерът.

Той очерта и периодите за завършването на започнатите инфраструктурни обекти. Първи, през 2027 година, ще бъдат подготвени скоростният път Видин - Ботевград и Автомагистрала „ Хемус “. До 2028 година се възнамерява да бъдат приключени трите подучастъка на автомагистралата „ Русе - Велико Търново “. Приоритет е и завършването на Автомагистрала „ Струма “ и намиране на дефинитивно решение за трасето през Кресненското дефиле. Приключването на последния стадий на обхода на Габрово, както и на Автомагистрала „ Европа “ до две години и половина и началото на строителството на Автомагистрала “Черно море “ през идващите три години са измежду другите значими планове, по които сега Министерство на регионалното развитие работи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР