Регионалното министерство, чрез подчинените си структури, е назначило проверка на

...
Регионалното министерство, чрез подчинените си структури, е назначило проверка на
Коментари Харесай

Регионалното министерство назначи проверка на строежа на Алепу

Регионалното министерство, посредством подчинените си структури, е назначило инспекция на градежа на плажа Алепу. Това заяви пред депутатите отрасловият министър Петя Аврамова.

Тя добави, че след почналата прокурорска инспекция, министерството е упълномощило на Агенцията по геодезия, картография и кадастър да снима обекта. Агенцията би трябвало да изготви и обстоен отчет с резултатите.

"Както знаете, към сегашния миг прокуратурата стачкува против издаденото позволение за градеж. Ние продължаваме да спомагаме. Предоставили сме всички изискани досега документи, отчетите от инспекциите на ДНСК и РДНСК. Към сегашния миг правим предписание за геодезическо снимане. Оттук натам ще изчакаме произнасянето на способените органи и произнасянето на съда по проблема ", изясни Аврамова.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също отговори на настояването на Българска социалистическа партия за информация по противоречивото строителство.

"Компетенциите на министъра на туризма са напълно свързани единствено и само с територията на морските плажове. Министърът на туризма няма пълномощия, свързани със строителството, издаването на позволения за градеж във връзка с създаване на обекти, попадащи в обсега на "Зона А “ и "Зона Б ", разясни Ангелкова.

В сряда депутатите от левицата изиска по проблема със градежа на Алепу да бъдат изслушани и министърът на туризма и районният министър. Преди това в пленарната зала екоминистърът Емил Димитров упрекна социалистите, че спекулират с думите му за градежа, вадят ги от подтекста и по този начин го опълчват на премиера Бойко Борисов.

Във вторник Димитров съобщи пред медии в Бургас, че няма да стопира градежа на така наречен шофьорски плаж, защото не желае да бъде "екологична бухалка ".

На 15 юни прокуратурата внесе митинг против разрешението на градежа, издадено през 2018 година от основния проектант на община Созопол.

На 5 юни Върховната административна прокуратура сезира ДНСК да извърши незабавна инспекция за законността на градежа сред нос „ Свети Тома “ и Шофьорския плаж и да показа систематизиран отчет.

На базата на този отчет прокуратурата счита, че разрешението за градеж е е незначително. Протестът следва да спре и осъществяването на разрешението за строителство.

Скандалът със градежа край Алепу избухна още веднъж, откакто през февруари 2019 година, заради подозрения за нелегално строителство, той бе спрян, до момента в който се отстранят откритите нередности в техническата документи. Тогава от бургаския строителен надзор обявиха, че се строи брегоукрепителна стена поради записано през 2009 година интензивно свлачище

Архитект Ангел Захариев, който е един от притежателите на архитектурното бюро, проектирало новия ваканционен комплекс, сподели, че мотивацията му да вземат участие в проектирането е била, че природата там е унищожена от свлачището.

"Да се твърди, че там не е имало свлачище, е неуместно ", съобщи арх. Захариев.

"Под тази постройка има десетки водачи по 15-30 метра надолу. Основните цели на оборудването са да се спре свличането, да се запълни размера със земна маса и там да има следващо строителство.От самото начало планът на Алепу е за курортно населено място и никой не го е крил ", означи още архитектът.

Той уточни, че неговият бизнес няма нищо общо със брачната половинка му Екатерина Захариева, която е вицепремиер и външен министър в държавното управление на Бойко Борисов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР