Регионалният център за подпомагане и интегрирано обучение и възпитание на

...
Регионалният център за подпомагане и интегрирано обучение и възпитание на
Коментари Харесай

Днес Ресурсният център във Варна празнува годишнина с концерт във ФКЦ

Регионалният център за подкрепяне и интегрирано образование и образование на деца със специфични просветителни потребности (СОП) - Варна чества с концерт 15-годишнината от основаването, напомня Moreto.net

По този мотив колективът на центъра кани деца и родители на 22 май от 17.00 часа в зала 1 на ФКЦ - Варна.

Ето какво споделят от Ресурния център:

На 11.10.2006 година се основава Ресурсен център за подкрепяне на интегрираното образование и образование на деца със специфични просветителни потребности / СОП / – гр. Варна. Той се обитава в постройката на ПУ " Братя Миладинови ", в две класни стаи. Директор е госпожа Лидия Широкова – дълготраен експерт в СОУ за деца с нарушено зрение. Назначени са първите педагогичен експерти – трима специфични педагози, двама психолози и един логопед, непедагогически личен състав - шеф, счетоводител и ЗАТС.

Ресурсният център – гр. Варна е основан за да прави консултативна, образователно-възпитателна, рехабилитационна и координираща функционалност. През тази първа година от основаването на Ресурсния център, експертите необятно разпространяват активността и същността на ресурсното подкрепяне посредством изявления в медии, разгласи в просветителни и обществени институции. Провеждат се голям брой вътрешни образования с практическа устременост и работни срещи.

От 15 септември 2007 година и всяка последваща година експертите, дружно със своите ученици в детски градини и учебни заведения честват основаването на Ресурсен център - Варна.

Деца със СОП има в доста детски градини и учебни заведения. Много нови експерти се включват към екипа на Ресурсния център, разкриват се кабинети в образователните заведения. Провеждат се разнообразни образования тренинги – участия в конференции.

Традиция, сложена още от началото е ресурсните учители да подкрепят социализацията на децата със СОП, като ги включват във вътрешно-училищни мероприятия празници и тържества – драматизации, в общуването с връстници. За да се обогати виталния опит и знанията на децата и учениците, от Ресурсния център се провеждат и организират общоградски мероприятия.

В началото на образователната 2017/2018 г директорският пост на РЦПППО е стихотворец от госпожа Марияна Пантелеева - психолог с дълготраен стаж в СУ " Климент Охридски " – гр. Варна. През 2019 година РЦ – Варна взе присъединяване в проведените от НАРУ образования: Първа национална конференция, в гр. София и в " Зимна школа за приобщаване " в гр. Девин. Сключен е контракт с Шуменския университет и студентите по специфична педагогика и логопедия организират практическите си занятия в РЦ.

От септември 2019 година РЦПППО има нов адрес: бул " Сливница " 187-189, във втори корпус на Строителната гимназия /на петия етаж./

На 13.03.2020 година заради оповестеното изключително състояние в страната - РЦ минава в отдалечена спомагателна поддръжка, работа от домашна среда. Приема се сполучливо и това предизвикателство - РЦ прави своя страница в ютуб и качва клипчета от отдалечената си работа. Психолозите реализират самодейността " Заедно е по-добре от самичък " – за приемане на професионална психическа поддръжка посредством съвещания по телефона. Ресурсните учители употребяват времето за разработване на материали за работа, електронни работни листи, приготвят модели, които да предложат на децата и родителите им, кукли за настолен спектакъл и други Всяко занятие на експертите е скъпо и потребно за децата. Развитието на общата и фина моторика е приоритет на ерготерапевта ни – госпожа Елеонора Георгиева.

Г-жа Станка Ангелова е дълготраен рехабилитатор на слуха и говора, още от основаването на РЦ. Тя способства за възстановяване на общуването на децата със усложнения, приближен съветник.

Голямо самопризнание за професионализма на експертите от РЦ през годините са поканите от Президента,, по случай 24-ти май на старши ресурсните учители: госпожа Анелия Радева и госпожа Венетка Стоянова, на госпожа Станка Ангелова – рехабилитатор на слуха и говора. През тази година покана за светлия празник от Президенството е отправена към госпожа Пламенка Николушева – зам. шеф на РЦ – Варна, а премията на основен ресурсен преподавател Анелия Радева – грамота " Неофит Рилски " от Министерство на образованието е извънредно скъпа – тя е първият ресурсен преподавател от Варненска област, получил този висок приз!

Гордост за нас са достиженията на нашите ученици:

Валентина Веселинова Вълчанова – 15 години, седми клас от ОУ " Ст. Михайловски ", гр. Варна, с ресурсен преподавател: Илияна Митушева – притежател на два бронзови медала - по плуване стилове " кроул " и тил. Бивш наш ученик Серкан Мехмед Бозаджи, 20 година,брат на нашата колежка Хоштен Бозаджи, приключи СУ " Л. Каравелов " 12 клас, подпомаган от госпожа Румяна Стойкова някогашен ресурсен преподавател от РЦ, работи към ЕПЛР в училище. Малката, само че надарена Жанина Жекова, носителка на доста грамоти от участия и наградена на призови места в национални състезания за рисунка.

А най-голямото задоволство за труда на експертите в РЦ Варна са детските усмивки и неподправените благодарности на родителите/, изказани устно, по-рядко документално за професионалната поддръжка при превъзмогване на усложненията на тяхното дете.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР