Регионалният лидер на Каталуния Пере Арагонес призова за продължаване на

...
Регионалният лидер на Каталуния Пере Арагонес призова за продължаване на
Коментари Харесай

Каталунският лидер призова за „конструктивен диалог“ с Мадрид

Регионалният водач на Каталуния Пере Арагонес прикани за продължение на градивния разговор с централното държавно управление на Испания, с цел да може идната 2022 година, да бъде годината на „ осезаемите резултати “. В годишното си послание той увери последователите на самостоятелна Каталуния, че в случай че договарянията с страната не протекат по претенции от тях метод, то те ще намерят други възможности, с цел да подсигуряват спазването на правата на каталунските жители.

Разрешаването на спора с страната минава през упражняването на правото на самоопределяне и прошка ", сподели Арагонес в обръщение, адресирано до министър-председателя Педро Санчес. Той призна дълбоките разлики сред Испания и Каталуния, само че изрази убеденост, че при разговор „ без периоди “ и „ припряност “ могат да бъдат позволени.

„ По същия метод, по който не сме подготвени да се отречем от демократичното разрешаване на политическия спор, не сме склонни да се отречем и от независимостта на Каталуния “, сподели Арагонес.

За първи път речта му бе снимана не в постройката на районното държавно управление, а в учебното заведение, в което през 1983 година още веднъж стартира да се учи интензивно каталунски език. Това е и самобитен митинг против решението на Върховния съд, с което се задължават управляващите в Каталуния да обезпечат на децата 25 % от образованието да бъде на испански език. Според него каталунският е „ ядрото на каталунската нация “ и по тази причина Движението за самостоятелност ще направи всичко допустимо езикът да продължи да е главният в просветителната система на самостоятелния район.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР