Регионалният исторически музей в Шумен организира поредица от инициативи, посветени

...
Регионалният исторически музей в Шумен организира поредица от инициативи, посветени
Коментари Харесай

Шумен посвещава седмица на Войников

Регионалният исторически музей в Шумен провежда поредност от начинания, отдадени на 185 години от рождението на бележития шуменец Добри Войников, на 160 години от основаването от него на първия български многогласен училищен хор и 150 години от дебюта на сцена на първите български актриси.

От четвъртък градът е хазаин на интернационален теоретичен конгрес „ Музикалната активност на енциклопедиста Добри Войников “. Конференцията събира учени, които ще разискват за възрожденеца като музикален възпитател, оркестров диригент и като първия възпитател, почнал редовно да преподава многогласна музика.
В града бе показана и книгата „ Ръкописни сборници с музикални произведения от Добри Войников “. Тя сплотява достоверни нотописи, съхранявани в къщата музей „ Добри Войников “ в Шумен и предизвика вниманието както на откривателите, по този начин и на всички читатели с ползи в региона на музиката и преподаването й.

В събота пред къщата музей „ Добри Войников “ се провежда флашмоб, чийто посетители ще видят осъществявания на учебни песни от Войников. Веднага по-късно в дома на бележития шуменец ще бъде показан фрагмент от неговата пиеса „ Криворазбраната цивилизация ”.

Както „Труд“ писа, по-рано, на 10 ноември, точно на рождения му ден, честванията за Войников бяха изнесени и в Браила, Румъния, на сцената на спектакъл „Мария Филоти“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР