Регионалните структури на Министерството на образованието и науката ще инициират

...
Регионалните структури на Министерството на образованието и науката ще инициират
Коментари Харесай

МОН ще проведе разговори заради страховете от принудително отнемане на деца

Регионалните структури на Министерството на образованието и науката ще предизвикват спомагателни диалози с учители и родители по отношение на разпространяването на подправена информация измежду учениците и техните фамилии, обвързвана с изказвания за наложително лишаване на деца.

"МОН не може да допусне учебните заведения да бъдат обект на такава офанзива, чиято цел е основаване на напрежение и втълпяване на страхове. В същото време можем да го считаме и за целенасочена офанзива към една от най-важните задания пред просветителната система и напъните на цялата общественост – всяко дете да посещава учебно заведение ", безапелационни са от отрасловото министерство. Те приканва при подозрения и терзания родителите да се обръщат за информация и подпомагане към институциите – учебно заведение, районно ръководство на образованието, структури на МТСП и Министерство на вътрешните работи. Министерството е алармирало способените органи за получените сигнали за проведени акции по отписване на възпитаници от учебни заведения.

Заради боязън, че обществените служащи от "Закрила на детето " ще им вземат децата, роми от сливенския квартал "Надежда " за минути опразниха две учебни заведения. Паниката била подбудена от информация за използването на "Стратегията на детето ". След боричкане и крясъци към 500 деца били изведени от 6-о и 8-о учебно заведение в града. От първото образователно заведение обясниха, че занимания имало до 10 часа, а часовете за втора промяна били анулирани. Разгорещените родители обяснили, че някой ги предизвестил за готвената акция и те хукнали към двете образователни заведения, с цел да си приберат децата. Полицията осигурила защита за безвредното извеждане на децата и прекосяване им до ромския квартал.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на посещаване в Сливен съобщи, че е осведомен за случая. Той заяви, че в кварталите с ромско население се спекулира със страховете и става въпрос за добре проведени групи. "По мое мнение някой се пробва да насажда страхове и внушения. Някой се пробва да подмени проблемите, които има. Много по-голям проблем е това, че децата не посещават учебно заведение, а не това, че те ще бъдат отнети. Колко случаи на отнети деца има у нас? Редно е учителите да успокоят родителите и да им обяснят, че някой се пробва да ги подведе ", уточни министърт.

Родители от два ромски квартала в Карнобат също са поискали да приберат децата си от образователните заведения. Причината е слух, публикуван в обществените мрежи, че обществените служби желаят да им ги лишават. Информацията удостовери зам.-кметът на Карнобат Мария Генова. Напрежението се е породило рано тази заран в едно учебно заведение и една детска градина в Карнобат. Родителите са научили от обществените мрежи, че полиция и обществени чиновници са прибрали децата им. "Това е подправена информация и няма нищо правилно в нея ", изясни зам.-кметът на града. Учителите са разговаряли с разтревожените родители и са ги успокоили. "Голяма част от тях не взеха децата си, а ги оставиха да продължат образователния развой ", уточни Генова. Тя добави, че е имало и родители, които са взели децата си, тъй като желаят да се успокоят и на идващия ден ще ги върнат назад в образователните заведения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР