Регионалните исторически музеи в Благоевград и Кюстендил ще останат затворени

...
Регионалните исторически музеи в Благоевград и Кюстендил ще останат затворени
Коментари Харесай

Историческите музеи в Благоевград и Кюстендил остават затворени за посетители

Регионалните исторически музеи в Благоевград и Кюстендил ще останат затворени за гости през днешния ден в символ на митинг.

Причина за недоволството на експертите, работещи в музеите, е размерът на средствата за институциите, планувани в проектобюджета за 2022 година.

Ниско възнаграждение, граничещо с минималната ставка, неприятни условия на труд, липса на средства за поддържането на материалната база. Това са част от проблемите, които стоят пред най-големия музей в Благоевградска област - Регионалният исторически музей в Благоевград.

" Основният наш митинг е, че ние от години се борим за смяна на отношението на българската политика към българската просвета, тъй като ние сме посланици на тази страна пред Европа и пред света и не може едни такива посланици да работят в едни мизерни условия на труд. Как да покажем културните полезности като ние не разполагаме със експерти куратори, информатици и по този начин нататък, които да изработят едни качествени артикули, с които да презентираме нещата пред аудитория ", споделя Михаела Василева, основен организатор фондове и теоретичен списък в РИМ.

" Някак си не можем да се разберем с виновните фактори в нашата страна. Те не могат и отхвърлят да схванат, че музеите са на ръба на оцеляването към този момент и е извънредно време към този момент българската страна да постави някакви по-сериозни грижи за запазване на културно-историческото завещание, за запазване на това, което представляваме ние. Ние сме паметта на нацията, а и доста постоянно сме лицето на нацията ", добавя Кирил Алексиев, шеф на РИМ-Благоевград.

Планираното в бюджета нарастване на парите за националните и районните музеи и галериите по отношение на предходната година е с 5%. Това съгласно музейните експерти е прекомерно малко.

" Ако се одобри за тези 5%, за които приказват, те колкото да ще стигнат да покрият плануваното нарастване на минималната работна заплата. От там на сетне… всички тези проблеми битови и обществени, с които се сблъскваме, те към този момент по спираловидна линия доста съществено ни притискат. Всъщност съществуването на музея е застрашено ", посочи Кирил Алексиев, шеф на РИМ в Благоевград.

" Да не приказваме за музейните здания, които съвсем в цялата страна са в окаяно положение. Музейният бюджет е извънредно непълен, с цел да можем ние да се оправим с това ", добавя Михаела Василева, основен организатор фондове и теоретичен списък в РИМ в Благоевград.

Ако настояванията на музейните експерти не бъдат чути, те възнамеряват да продължат с митингите и през идващите дни.

кореспондент: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР