Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в

...
Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в
Коментари Харесай

Търсят решение за 9000 тона италиански боклук в Плевен

Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите в Плевен със съдействието на Министерство на околната среда и водите търси вид за оползотворяване на добилия популярност като " италиански отпадък " от площадка в индустриалната зона на града. Това заяви за БНР инж. Зорница Йоткова, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Плевен.

Извозването и оползотворяването на отпадъците от лицензирана компания ще бъде за нейна сметка, посочи Йоткова.

В края на 2019 година акция на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата в Плевен откриха 9000 тона балирани боклуци на площадка в поземлени парцели, употребявани чартърен от сдружение в индустриалната зона на града.

Плевенската прокуратура образува досъдебно произвеждане, а по-късно следствието продължи в София.

Теренът от близо 5 декара е актив на металообработващия цех МИР - Плевен, който е в процедура по неплатежоспособност от години. Мястото е отдадено с контракт за наем на „ Феникс Плевен” ЕООД за съхранението на откритите 9000 тона боклуци, импортирани по море от Италия.

След акцията от прокуратурата обявиха, че тестваната площадка очевидно нарушава условията за предпазване на боклуци. Разследването по случая продължава.

На компанията снабдител на италианския отпадък е наложена насилствена административна мярка за екологосъобразно отнасяне и предаване на отпадъците, разясни Зорница Йоткова.

Съставен е и акт за несъблюдение на административната мярка. Фирма „ Феникс “ е трябвало да откри метод да съобщи тези боклуци на компании, притежаващи съответните разрешителни.

„ Не е третирала този отпадък, трябвало е да го третира. Вече няма право, защото е отнето разрешителното на компанията. “

Към момента площадката остава под полицейска защита. Търси се решение за предаване на отпадъка за оползотворяване, посочи Йоткова.

„ Със съдействието на Министерство на околната среда и водите ще търсим разновидности. “

Предстои издаване на наказателно разпореждане, с което да бъде наложена имуществена глоба на фирма„ Феникс “ в планувания от закона размер от 5 до 10 хиляди лв..
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР