Регионалната инспекция по околната среда (РИОСВ) - Велико Търново е

...
Регионалната инспекция по околната среда (РИОСВ) - Велико Търново е
Коментари Харесай

Съдът отказа да задължи екоинспекцията да одобри завода за горене на боклук на Гайтански

Регионалната ревизия по околната среда (РИОСВ) - Велико Търново е в правото си да реши дали да позволи, или не, градежа на инсинератор за боклуци в село Върбовка от сдружението на Румен Гайтански - " Петрургия ". С този мотив състав на Софийския административен съд отхвърли на компанията да задължи екоинспекцията неотложно да утвърди плана й за създаване на цех за каменна вата и апаратура за изгаряне на гориво, създадено от разнообразни типове боклуци - RDF (вижте решението в прикачения файл).

 Дружество на Румен Гайтански желае неотложно утвърждение на завода си във Върбовка Дружество на Румен Гайтански желае неотложно утвърждение на завода си във Върбовка

Съдът е почел желае на " Петрургия " в частта да даде период на Регионална инспекция за опазване на околната среда да не бави процедурата повече, а да се произнесе. Инспекцията обаче има цялостното право да реши какво да реши. Директорът й има месец период, с цел да завърши със събирането на доказателства, нужни за произнасянето му. Това значи, че в този интервал би трябвало да се организира и още един екологичен експертен съвет, който още веднъж да прегледа Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на бъдещия цех. На предходния съвет през януари 2022 година бяха посочени доводи, че реализирането на плана носи риск за здравето на хората в района.

Става дума за план на най-големия инсинератор в Европа , който би трябвало да изгаря по 1344 тона боклуци на денонощие, или над 400 хиляди тона на година . Инсталация с такива размери ще провокира огромно замърсяване на въздуха, почвата, водите и растенията в радиус от близо 50 км, предизвестиха от и събраха над 20 000 подписа от локалното население срещу бъдещия цех.

Възраженията на контролните институции

Съдебното решение хвърля спомагателна светлина върху хода на административната кореспонденция през последната година. Например, излиза наяве, че в мнение на шефа на РЗИ от 15 юли м.г. е посочено, че отчетът на " Петрургия " следва да бъде допълнен и модифициран във връзка с направената в него оценка на здравния риск. След получен отговор от компанията през август шефът на РЗИ е показал, че показаната информация в ДОВОС и от шефа на " Петрургия " е непълна и неточна, като оценката на здравния риск не е прегледана във всички аспекти и не потвърждава по безапелационен метод неналичието на здравен риск за популацията от реализирането на капиталовото предложение, нито предлага ефикасни ограничения за понижаване на негативното влияние.

Постъпили са и голям брой негативни мнения от разнообразни други институции - " ВиК Йовковци " ООД, Агенция " Пътна инфраструктура ", Министерството на околната среда и водите и други, както и възражения на голям брой жители и организации - НФГО " Клуб права за всички ", поданици на разнообразни обитаеми места, съдружие " Ти решаваш " и други, показва съдът.

На 23. 01. 2023 година шефът на районната Басейнова дирекция също е показал, че предоставената информация е непълна във връзка с съставен елемент " Води ". Според специалисти водата, която ще е нужна за производството, ще усложни обстановката в района, в който има обитаеми места на воден режим.

От правосъдното решение се схваща и че " Петрургия " ООД не се е възползвало от опцията да добави ДОВОС, за което му е бил даден едномесечен период, изминал в първия работен ден след 25. 12. 2022 година

Какво споделя съдът

" Административното безвремие, в което е сложена преписката по капиталовото предложение, нарушава правата на оспорващото сдружение, само че в същото време по никакъв метод не способства за отбрана на заинтригуваните жители и организации. Напротив, по неприемлив метод административният орган подценява зародилите техни терзания, като оправдава продължителността на административното произвеждане с наредбата на член 35 от Административнопроцесуален кодекс, само че в реалност се десезира от взимане на решение по О. според законоустановените периоди ", написа в решението. Затова съдът одъжда Регионална инспекция за опазване на околната среда да завърши със събирането на доказателства по проблема и да се произнесе, без значение по какъв начин.

Възраженията на локалното население

През януари трима регионални шефове - на Велико Търново, Плевен и Ловеч, се оповестиха против построяването на цех за каменна вата с изгаряне на над 400 хиляди тона боклуци годишно във Върбовка. Това се случи на среща, инициирана от гражданското съдружие " Ти решаваш ".

 Свърши търпението на жителите за завода за боклуци на Гайтански Свърши търпението на жителите за завода за боклуци на Гайтански

На нея стана ясно, че има риск от нежелани излъчвания при залпово изпускане, което няма по какъв начин да се хване при мониторинг, проектът при отпадните води е сгрешен, тъй като има разнообразни типове замърсители, които ще се смесват и ще влязат в общоприетоо пречиствателно оборудване, а контролът ще е единствено на няколко индикатора, заустването в река Ломя също носи неясноти - не се знае нито какви отпадни води, нито какъв брой ще се вливат в нея.

Експерти показаха терзанията си, че в ДОВОС са заложени количества боклуци, които не са действителни, а регистрират единствено идеалния случай на идеално чисти боклуци при идеална температура, а в реалност никой няма да знае какво съдържа сместа от отпадъци. Не е посочено и по какъв начин ще се ръководят 200 т боклуци дневно, нито къде ще се извозват пепелите и шлаките. Според участник в срещата депото за рискови боклуци в Севлиево ще стигне единствено за месец и половина на този цех.

От компанията до момента не са взели обществено отношение по тези причини. " Дневник " не съумя да открие телефон за контакт, с цел да зададе въпроси на управлението й.

 Добрата европейска процедура е да се рециклират отпадъците, а не да се горят Добрата европейска процедура е да се рециклират отпадъците, а не да се горят
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР