Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ ще започне

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ ще започне
Коментари Харесай

РИОСВ ще проверява разрешителното на "Лукойл Нефтохим Бургас"

Регионалната ревизия по околната среда и водите /РИОСВ/ ще стартира изключителна инспекция на комплексното позволение на "Лукойл Нефтохим Бургас ". Причината са десетки сигнали на бургазлии за остра и задушлива миризма в другите комплекси на града през последните дни. Това оповестиха от пресцентъра на общината. Решението за инспекцията е взето през днешния ден по време на среща сред кмета на Бургас Димитър Николов и инж. Тонка Атанасова, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Екоинспекцията би трябвало да откри дали е нарушена клаузата, съгласно която при избрани метеорологични условия и инверсия на въздуха, предприятието би трябвало краткотрайно да лимитира индустриалния потенциал на инсталациите си, с цел да не се позволява повишени равнища на миризми, без значение дали има превишение на допустимите по норма параметри за чистотата на въздуха.

На срещата Николов е настоял още от през днешния ден работата по изчистването и преработката на старите еко вреди, които са на три работни площадки - Росенец, до "Меден рудник " и на територия на предприятието. "Разрешението за технологията по изгребването е обещано през 2002 година и съгласно нас би трябвало да се търси модерна технология, която да понижи изпускането във въздуха на остри и задушливи миризми на въглеводороди ", е пояснил кметът на Бургас.

Той ще желае подпомагане от Министерството на околната среда и водите, което е издало разрешението и одобрило технологията и откакто експертите предлагат ново софтуерно решение за рекултивация, работата по преработката в тези басейни би трябвало да продължи, защото това е належащо за възстановяване на екологичните условия в Бургас.

Кметът на Бургас ще изпрати и писма до управленията както на "Лукойл ", по този начин и на "Кроношпан " с искане двете предприятия да закупят със свои средства ново съоръжение - газ-анализаторни станции, които да бъдат инсталирани в комплекс "Славейков " и да правят 24-часов мониторинг на индикаторите на въздуха, а резултатите от замерването да се излъчват онлайн на уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда и Община Бургас.

Комплексното позволение на "Кроношпан " ще бъде променено като условие към предприятието ще бъде да прави 24-часов мониторинг на излъчванията във въздуха. Според шефа на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова инспекцията взаимно с Изпълнителната организация за запазване на околната среда-София са направили замерване с портативна газова инсталация на 16 точки в града след многочислените сигнали на жители.

Никой не отхвърля, че миризмата е реалност и заради тази причина ще се извърши инспекция на комплексното позволение на "Лукойл Нефтохим Бургас " за осъществяване на изискванията в него.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР