Реформа 11 на служебния вицепремиер Атанас Пеканов с оптимистичното име

...
Реформа 11 на служебния вицепремиер Атанас Пеканов с оптимистичното име
Коментари Харесай

Добромир Иванов: Едва под 4% от българите са склонни да имат собствен бизнес



Реформа 11 на служебния вицепремиер Атанас Пеканов с оптимистичното име „ Разрастване България “ касае най-вече високотехнологичния бранш и промишленостите с висока добавена стойност.

Ключово е стартъп и скейлъп фирмите в България да се развиват с по-бързи темпове и да остават регистрирани в страната .

Стартъпите са започващи компании с добър капацитет за напредък. Скейлъп пък са бързоразвиващите се сдружения. Развитието на компании с висока пазарна оценка е значимо за разширението и одобряването на междинната класа в страната. Това би помогнало и за повишение на привличането на директни външни вложения, се сочи в обосновката на стратегическия документ, който сега е пуснат за публично разискване.

Темата разяснява Добромир Иванов от Българската стартъп асоциация и представител на Фонда на фондовете.

“Знаете, че в Плана за възобновяване става въпрос за доста пари, само че парите не са най-важното в него, колкото това, че те са обвързани с съответни промени.

Това, което виждаме в BESCO (Българската стартъп асоциация) – там са над 500 компании. Те са компании, които порастват все по-бързо, само че при доста от тях по този начин се развиват нещата, че не остават регистрирани в България , тъй като изискванията за правене на бизнес тук просто не са конкурентни.

Мечтата ни е да не сме наваксващи по отношение на другите страни, а да сме изпреварващи . Как да създадем условия в България, тъй че там, където светът още не го е измислил с промишленостите на бъдещето, България да е да от първите страни, която да дава положителни условия. "

Scale up Bulgariа

" Scale up Bulgariа се концентрира върху това да навакса част от тези изоставания, които имаме. Например Търговският ни закон е като за занаятчийница от ХIХ в., там ги няма доста от инструментите.

България е страната, която има най-нисък % от хора, които въобще имат намерение в миналото да бъдат бизнесмени и да имат личен бизнес – под 4% от популацията . Част от развиването на предприемаческата настройка е да опиташ и макар че си се провалил, да опиташ още веднъж. Законодателството ни е такова, че в случай че човек банкрутира, може до края на живота му да му е неразрешено да има бизнес. Няма друга развита страна, която да е толкоз рестриктивна. "

Целта на Реформа 11 е със 7 подреформи да обезпечи по-гъвкав метод, по който да работят фирмите .

" Много основно нещо там е пенсионните ни фондове да могат да вземат участие и да влагат във фондовете, които поддържат високотехнологичните компании, дяловите фондове. "

Подробности за плануваните 7 стадия на Реформа 11 можете да чуете от Добромир Иванов в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР