Референдумът за промени в Конституцията на Словакия, проведен в събота,

...
Референдумът за промени в Конституцията на Словакия, проведен в събота,
Коментари Харесай

Референдумът за промени в Конституцията на Словакия е невалиден

Референдумът за промени в Конституцията на Словакия, извършен в събота, бе разгласен за несполучлив заради ниската изборна интензивност. Поради тази причина резултатите от него няма да получат силата на закон, оповестява RTVS .

В гласуването участваха 27,25% от към 4,5 милиона гласоподаватели в страната с близо 5,5 милиона население. Съгласно закона референдумът се смята за годен и неговите резултати получават силата на закон, в случай че в него са взели участие повече от 50% от записаните в Словакия гласоподаватели и в случай че решението по въпроса е взето с гласовете на повече от половината от тях.

На референдума, иницииран от социалдемократическата съпротива, гласоподавателите бяха помолени да отговорят на въпроса за опцията за разформироване на Националния съвет (парламента). В момента Основният закон дава това право единствено на президента на страната.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова, министър председателят Едуард Хегер и ръководителят на Народното събрание Борис Колар не участваха в гласуването, отбелязва радиото. Официално резултатите от референдума ще бъдат оповестени в неделя към 10:00 часа българско време.

Проведеният референдум бе деветият в тридесетгодишната история на Словашката република. Само един от тях се е сполучлив, защото в него са взели участие повече от половината гласоподаватели - 52,15%. Той се организира се през 2003 година Тогава словаците показват поддръжката си за влизането на страната в Европейския съюз, към който тя се причисли през 2004 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР