Референдумът за независимост от Мадрид ще се проведе днес в

...
Референдумът за независимост от Мадрид ще се проведе днес в
Коментари Харесай

Референдум за независимост от Мадрид ще се проведе днес в Каталуния


Референдумът за самостоятелност от Мадрид ще се организира през днешния ден в Каталуния, въпреки испанските управляващи да са безапелационни, че този избор е противозаконен.

Избирателните секции би трябвало да отворят в 09:00 ч. локално време и ще работят до 20:00 ч. Право на глас в района с близо 7,5 милиона население имат повече от 5,3 милиона души. Каталунските управляващи дадоха обещание в деня да на вода да бъдат отворени към 2 300 изборни секции.

Барселона против Мадрид

За провеждането на това гласоподаване, при започване на септември Народното събрание на автономията утвърди два закона. Първият основава правната основа за осъществяване на плебисцит, а вторият урежда излизането на Каталуния от състава на Испания.

Централното държавно управление се базира на конституцията и споделя, че част от популацията на Испания, т.е. каталунците, не могат да дефинират бъдещето на цялата страна. Основният закон на страната отбелязва, че референдум се назначава от краля по предложение на ръководителя на Народното събрание, авансово утвърден от Конгреса на депутатите. Отделна самостоятелна общественост не може да организира годен плебисцит без съглашение с Мадрид.

Прокуратурата на страната към този момент инструктира полицията да предприеме ограничения за попречване на референдума. Правоприлагащите органи са задължени да конфискуват рекламни материали, като към този момент бяха конфискувани над милион такива. Испанската организация за отбрана на данните предизвести също, че членовете на изборните комисии могат да бъдат санкционирани с от 40 000 до 300 000 евро.

Испанското държавно управление до последно подсигурява, че няма да има референдум. Министърът на образованието, културата и спорта и представител на държавното управление на Иниго Мендез де Виго сподели още, че виновните за организирането на плебисцита ще бъдат виновни пред закона. Прокуратурата към този момент подаде правосъдни искове против всички членове на районното държавно управление.

От какво се опасява Мадрид?

Сега главната грижа на Мадрид са вероятни улични протести, до момента в който полицията се пробва да спре гласуването. От своя страна, главният лост на управляващите в Каталуния са улиците. Редица политици, които се застъпват за отцепването от Испания, приканиха популацията от самостоятелния район да излезе на улицата, в случай че централните управляващи попречват провеждането на плебисцита.

И до момента в който малко хора могат да плануват същинското развиване на събитията в деня на референдума и по-късно, разнообразни локални партии оферират изцяло разнообразни версии. Партията "Кандидати за национално единство" упорства, че е належащо да се разгласи бракоразвод с Испания в границите на 48 часа след обобщаването на резултатите от плебисцита. Някои поддръжници на обединението "Заедно" имат вяра, че процесът ще отнеме шест месеца.

Борба до последната минута

До последния ден преди референдума, Мадрид се опита да противодейства на Барселона, като употребява всички вероятни ограничения, с цел да спре гласуването. В събота испанската гражданска армия блокира Центъра за телекомуникации и осведомителни технологии на каталунските управляващи, който дава отговор за провеждането на референдума и преброяването на гласовете. Бяха запечатани и над 1 300 изборни секции. Каталунските управляващи оповестиха, че тези дейности са "още едно доказателство за невижданото противоречие в опитите на държавното управление да ползва репресивни ограничения, тъй че референдумът да не се състои “.

"Гражданите могат да бъдат спокойни, че на следващия ден ще гласоподават и резултатите от рефрендума няма да бъдат компрометирани “, съобщи представителят на районното държавно управление Жорди Турул.

Каталуния – богат район на Испания с население от 7,5 млн. души със собствен личен език и традиции, отдавна упорства за повече автономност. В продължение на години сепаратистки политици са се опитвали да получат утвърждение от централното испанско държавно управление да проведат референдум за самостоятелност, сходен на този в Шотландия през 2014 година

Според най-новото допитване, самостоятелност желаят 41% от жителите на самостоятелната област, а 49 на 100 са срещу. За провеждането на референдума обаче се афишират 80% от жителите, въпреки някои да считат, че то би трябвало да е в съгласие с централната власт в Мадрид. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР