Редовното почистване на кафемашината за шварц кафе е наистина важно

...
Редовното почистване на кафемашината за шварц кафе е наистина важно
Коментари Харесай

Как да почистите кафемашината с оцет

Редовното разчистване на кафемашината за шварц кафе е в действителност значимо – натупването на утайки и котлен камък може да повреди машината или да промени усета на кафето ви заран. За благополучие, почистването не е комплициран развой и не изисква да купувате специфични препарати и принадлежности. Трябват ви единствено половин час седмично и малко бял оцет, с цел да си осигурите вкусно кафе и дълъг живот на машината.

Ето по какъв начин се почистват в няколко елементарни стъпки.

Какво ви е нужно?

Предварително си подгответе: четка за зъби, спрей-бутилка, мека забрадка, зехтин, бял оцет, сода бикарбонат.

Почистване на кафемашини извън

 iStock/Getty Images

Ето какво би трябвало да извършите:

Можете да започнете почистването от филтъра за кафе, изключително в случай че е непрекъснат. Дупчиците в него елементарно се затлачват с наслойка и масла от кафето и по този начин усетът на напитката ви заран се трансформира. Направете разтвор от една част оцет и две елементи вода и накиснете филтъра в него през нощта. На сутринта изплакнете с чиста вода.

Време е за останалите елементи на кафемашината. Първо, изпразнете резервоара, като го изсипете в мивката.

 iStock/Getty Images

Ако кафемашината ви има филтър с деен въглен , отстранете го, с цел да не попие от оцета.

Извадете кошницата за филтъра. По ръбовете ѝ нормално се натрупват останки от кафето. Налейте малко оцет в бутилката със спрея и напръскайте щедро ръбовете. Оставете да подейства десетина минути, след което изтъркайте добре с четка за зъби и изплакнете с чиста вода.

Докато кошницата се накисва, погрижете се за каната за кафе. Сложете на дъното ѝ две лъжици сода за самун и изсипете малко оцет. Ще видите, че сместа стартира да се пени. Докато прави пяна, вземете забрадка или гъба за миене на съдове и избършете вътрешността на каната, като разнасяте сместа. Така ще отстраните остатъците от варовик и кафе.

Почистване от вътрешната страна

Време е да почистите вътрешността на кафемашината . За тази цел направете разтвор от вода и оцет. Тъй като оцетът е киселинен и може да повлияе на пластмасовите елементи, добре е да ревизирате в инструкциите за приложимост на машината каква централизация може да употребявате. Ако няма такива инструкции, разтвор от равни количества вода и оцет би трябвало да свърши работа. Напълнете с него резервоара, сложете филтър в кошницата и каната на мястото ѝ.

Ако вашата кафемашина има бутон за самопочистване, включете го в този момент и оставете цялото количество вода с оцет да премине през вътрешността и да изтече в каната. Когато програмата завърши, евентуално ще чуете звуков сигнал или индикацията за самопочистване ще изгасне.

 iStock/Getty Images

Ако не разполагате с такава функционалност, просто включете машината на режим за подготвяне на кафе. Оставете още веднъж водата да изтече в каната. Оставете я по този начин към половин час, с цел да почисти още по-добре и каната. Накрая изхвърлете водата и изплакнете каната.

Остана да изплакнете вътрешността, с цел да не получите първата си доза кафе с мирис на оцет. Напълнете резервоара на кафемашината с чиста вода без кафе и пуснете стратегия за кафе. След като изпразните един контейнер, повторете процедурата, с цел да сте сигурни, че сте изплакнали добре.

Ако сте употребявали ябълков оцет вместо бял, може да се наложи да пуснете още един цикъл с чиста вода, с цел да премахнете аромата напълно.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР