Редовно в интернет се разпространяват фалшиви видеоклипове и снимки, които

...
Редовно в интернет се разпространяват фалшиви видеоклипове и снимки, които
Коментари Харесай

Проверка на фактите: Няма пари за деца, но има за Украйна?

Редовно в интернет се популяризират подправени видеоклипове и фотоси, които имитират реномирани медии, включително и Дъждовни води. Последното сходно видео с британски надписи сякаш е от осведомителната организация Ройтерс. То към този момент е гледано над 100 хиляди пъти в разнообразни рускоезични канали в обществените мрежи, само че също по този начин и в британски, немски и японски канали.

Твърдение: Според изявленията към видеото немската благотворителна организация " Bunter Kreis Rheinland "  е почнала акция с плакати в Берлин, в която съпоставя " 10 живота на немски деца "  с 1 танк " Леопард ". И двете коствали към 29 милиона евро. " Bunter Kreis "  е немска неправителствена организация, която поддържа фамилии с тежко заболели деца. 

Мнимата акция не прави директна връзка с войната в Украйна, само че сходна интерпретация се вижда както във видеото, по този начин и от сметките, които го споделят. Според видеото акцията е провокирала " вълна от отвращение "  сред украинските бежанци в Германия и е " разделила европейското общество ".

Твърди се, че акцията е провокирала несъгласия също измежду политическите играчи и в неправителствения бранш: във видеото се споделя, че Карл Коп, изпълнителен шеф на правозащитната организация " Pro Asyl ", е определил акцията като " искрено нацистка ". Федералният министър на опазването на здравето Карл Лаутербах пък бил застанал на страната на създателите ѝ, тъй като никой нямал право да слага здравето на немските деца под ползите на Украйна. Поне такова подстрекателство се пробва да направи тромавият британски език в надписите към видеото.

От оператора Wall GmbH потвърдиха, че тази фотография с въпросния билборд на " Чекпойнт Чарли " в Берлин е фалшиваСнимка: X

Проверка на обстоятелствата: Невярно.

Снимките без никакво подозрение са подправени. Обратното търсене на изображения не открива никакви сведения, че фотосите са по-стари и затова са били извадени от подтекста. Анализът на изображенията също не дава съществени сведения. Защо все пак самите плакати не са същински обясняваме по-долу.

Какво споделят посочените за уредници на акцията?

Мнимите видеоклипове от Ройтерс, които описват за плакатите и реакцията, провокирана от тях, съдържат типични неточности за наличие, което имитира реномирани медии. Има неточности във формата и даже езикови грешки, които са нетипични за професионални англоезични медии. Сред тях са ненужни шпации, неточности при писането на дребни и огромни букви, изчезнали запетаи, несъответстващи глаголни форми. На питане на Дъждовни води от Ройтерс потвърдиха, че не са разгласили сходно видео. 

Изглежда като видеоклип на Ройтерс, само че не е, потвърдиха за Дъждовни води от осведомителната агенцияСнимка: X

От " Bunten Kreis Rheinland "  също потвърдиха, че не са организирали сходна акция. " Тъй като нашите комуникационни акции се финансират от дарения, нямаме опция да финансираме сходни акции в Берлин ", споделя Ралф Орт от организацията. 

Другите организации - " Paritätische Wohlfahrtsverband "  и " Aktion Mensch ", чиито лога също се виждат на плакатите, отхвърлиха да имат нещо общо. " Aktion Mensch "  не взе участие в тази акция и категорично се разграничава от цитираното наличие ", написа говорителка на обществената организация, която се финансира от доходи от лотарии.

" Нямаме подобно съдържание на нашите рекламни площи "

" Можем да изключим опцията показаните в обявата плакати в миналото да са били или сега да са изложени на нашите рекламни площи ", написа представител на Wall GmbH - компанията, чието лого също се вижда на няколко от показаните билбордове. 

Дружеството показва, че в най-малко две от показаните места има съществени несъответствия. Още от 2019 година в Берлин няма рекламни площи на публични тоалетни като тези, показани на фотографията на площад " Александерплац ". Билбордът на компанията на " Чекпойнт Чарли "  пък е бил свален през второто тримесечие на 2023 година - няколко седмици преди мнимата акция.

Снимките на хипотетичната плакатна акция са сносно подправени и на пръв взор наподобяват истинскиСнимка: X

Федералното министерство на опазването на здравето на Германия също отхвърли пред Дъждовни води министър Карл Лаутербах да се е изказвал за сходна акция. Камо ли по метода, по който се твърди във видеото. " Неведнъж той се е изказвал против варварската съветска нападателна война и в поддръжка на Украйна. Компенсирането на потребностите за здравните грижи за децата в Германия посредством средствата от помощта за Украйна е надалеч от мозъка му. ”

" Фалшификат от А до Я "

Карл Коп от " Pro Asyl "  също реагира на манипулираното видео: " Не познавам тази по този начин наречена акция. Не съм коментирал нищо. "   

Заключение: Както Карл Коп споделя: " Това е фалшификат от А до Я ”. Кампанията е също толкоз измислена, колкото и хипотетичните реакции към нея. Снимките на плакатите са подправени, а видеото не е оповестено от осведомителната организация “Ройтерс ”.

Още по тематиката - в това видео на Дъждовни води: 

Ролята на дийпфейк дезинформацията във войната в Украйна

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР