Редовните малки порции годжи бери могат да помогнат да бъде

...
Редовните малки порции годжи бери могат да помогнат да бъде
Коментари Харесай

Сухите плодове годжи бери предпазват зрението

Редовните дребни порции г оджи бери могат да оказват помощ да бъде предотвратена или забавена възрастовата макулна недъгавост у здравите хора на междинна възраст, заяви Физ.орг.

Тази болест е водещата причина за ослепяване измежду възрастните хора. Тя визира 170 милиона души по света.

Рандомизираното проучване е осъществено от експерти на Университета на Калифорния в Дейвис. Те са работили с 13 здрави доброволци на възраст от 45 до 65 години, които са хапвали по шепа - 28 гр годжи бери пет пъти седмично 90 дни. Това нараснало защитните пигменти в очите им. За разлика от тях 14 доброволци, които приемали добавка за здрави очи през същия интервал, не посочили такова нарастване.

Увеличилите се пигменти лутеин и зеаксантин филтрират нездравословната синя светлина и по този начин обезпечават отбрана. И двата защищават очите при остаряване.

" Лутеинът и зеаксантинът са като безоблачен филтър за очите " изясни ръководителят на проучването Сян Ли. - Колкото повече се съдържат в ретината, толкоз по-голяма е отбраната. Изследването ни сподели, че в естествените здрави очи тези оптични пигменти могат да бъдат увеличени с дневна порция годжи бери. "

Въпреки че резултатите са доста насърчаващи, учените обръщат внимание, че проучването е малко по обсег.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР