Редовните физически упражнения намаляват когнитивните нарушения и подмладяват“ мозъка. До

...
Редовните физически упражнения намаляват когнитивните нарушения и подмладяват“ мозъка. До
Коментари Харесай

Учени откриха как да подмладим мозъка си

Редовните физически извършения понижават когнитивните нарушавания и „ подмладяват “ мозъка. До този извод са стигнали учени от американския Университет Дюк в Северна Каролина. Тяхното проучване е оповестено в списание Neurology.

Научната група е провела опит с присъединяване на 160 доброволци на възраст над 55 години. Всички участници в опита са имали компликации с концентрацията на внимание, паметта, взимането на решение и са водили затънал метод на живот, само че никой от тях не е страдал от деменция.

Пациентите са разграничени на четири групи. В течение на половин година първата група три пъти седмично се е занимавала с аеробика, втората се е хранела съгласно диетата DASH, която нормално предписват при хипертонията, третата е съчетавала и двата метода, последната четвърта е била контролна.

Значително възстановяване на функционалностите на мозъка учените са записали при първата група, а също по този начин измежду участниците, които са съчетавали аеробика с диета. В същото време при контролната група се следи прогресиращо утежняване на работата на мозъка.

„ Резултатите са обнадеждаващи: единствено за шест месеца хората, които се занимавали постоянно с физически извършения, могат да подобрят своите когнитивни качества “, съобщи Джеймс Алън Блументал, един от създателите на изследването. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР