Редови държавни служители са принудени да декларират притежават ли яхти

...
Редови държавни служители са принудени да декларират притежават ли яхти
Коментари Харесай

Чиновниците ще бъдат задължени да оповестяват чувствителни лични данни

Редови държавни чиновници са принудени да заявяват имат ли яхти и самолети, както и други чувствителни персонални данни в безпричинно огромен размер, за които няма планувана отбрана. Новоприетият документ по антикорупционния закон провокира мощна паника и неразбиране у Професионалното обединяване на държавните чиновници (ПОДС), разгласи то и изиска от депутатите да опростят декларациите.

" Служителите в администрацията ще се занимават с попълването на данни, които не всеки път са разбираеми, свързани са със усложнения при набирането на информация и са смущаващи по своето наличие. Сложният развой на попълването им, без значение от напътствията, също няма разумно пояснение ", написа в документа, представен от в. " Сега ". Изредени са следните дефекти:

- Трудно ще се попълня тогавашната цена на добитите имущества;

- Собствеността върху ниви и гори не е удостоверена с нотариални актове и постоянно е с неразбираемо систематизиране на дялове сред наследниците. Ще има и случаи, в които даже служителят е в неведение, че е наследил нещо, само че ще носи отговорност;

- Необяснимо е за какво се заявяват и средствата в пенсионните фондове, които не могат да се разходват, а и няма човек, който да е наясно какъв брой тъкмо средства има в неговата партида. Подобна ще е обстановката и със застраховките " Живот " и др.;

- Не е ясно по какъв начин да си сигурен в точността на заявените " налични средства " на 31.12.2017 г.;

- При овакантяване служителят би трябвало да попълни още веднъж декларацията, а след една година от напускането - още един път да я подаде. Интересно по какъв начин ще се залавят напусналите чиновници, изключително в случай че не са в страната вече;

- Събраните колосални масиви от чувствителни данни ще изискват специфични ограничения за отбрана, които изрично не са обезпечени и ще е мъчно да се съхраняват, изключително в дребните общини и кметствата;

- Създава се голяма група от овластени чиновници, които ще имат привелигирован достъп до сензитивна информация освен за чиновниците, само че и за задачите им фамилии. Кой ще управлява тях?!

" Общото чувство е, че назначавани на ниски и междинни експертни позиции, те влизат автоматизирано в цифрата на обвинени в тежка корупция... Целият документ има лъчение на " отговорен до доказване на противното ".

Дали вместо битка с корупцията, не се разгласи война на брака и всички негови проявления!? Интересно би било какъв брой чиновници ще изоставен, с цел да не заявяват имуществото на хората, които обичат.

Корупцията надали ще се пребори по този метод. Корупционни настройки измежду чиновниците се образуват от образеца на техните началници и от основаната система и наложени практики, в която ги насилват от време на време да се впишат, с компромисите, които би трябвало да създадат, с цел да не си изгубят работата ", написа още в декларацията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР