Редник Кинг прекоси демилитаризираната зона, разделяща Северна и Южна Корея

...
Редник Кинг прекоси демилитаризираната зона, разделяща Северна и Южна Корея
Коментари Харесай

Пхенян отказва да съдейства за американския войник, който избяга на тяхна земя


Редник Кинг прекоси демилитаризираната зона, разделяща Северна и Южна Корея във вторник. Досега няма информация за неговите местоположение и орис. Не е ясно също по този начин дали боецът е дезертирал или се надява да се върне в родината, прецизира английската медия. Предполага се, че Кинг се намира в севернокорейски арест.

" В най-хубавия случай американският боец ще се завърне безвредно вкъщи с цената на някаква пропагандна победа за Пхенян, а формалните лица на Съединени американски щати и Северна Корея може да имат опция да възобновят разговора и контактите, които бяха в застой по време на пандемията ", разяснява пред BBC професорът по интернационалните проучвания Сеул Лейф-Ерик Ийсли. 

Казусът се случва в изключително под напрежение интервал сред Вашингтон и Пхенян. Отношенията им внезапно се утежниха през последните години, до момента в който тестват десетки все по-мощни ракети, способни да носят нуклеарни бойни глави. 

В своите препоръки за пътешестване, американските управляващи приканват жителите си да не пътуват до Северна Корея - една от най-изолираните страни в света - заради " продължаващия сериозен риск от арест " и " сериозната опасност от непозволено задържане ". 

Според специалисти Северна Корея може да освободи Кинг поради ниския му сан и надлежно ниската " разследваща стойност ".

Какво е известно за пресичането на границата от 23-годишния Травис Кинг?  

До момента е знае се, че Кинг имал проблеми в Южна Корея. Преди няколко месеца се сбил в Сеул и блъснал полицейска кола. Затова го задържали за два месеца в ареста. Той бил освободен на 10 юли, откакто излежал присъдата си. В понеделник трябвало да бъде изпратен вкъщи във Форт Блис, Тексас, където против него да бъдат наложени спомагателни военни дисциплинарни ограничения и да бъде уволнен от работа. 

Според публични представители в понеделник Кинг е бил отведен на летището и ескортиран до митницата. Но вместо да се качи на самолета, той напуснал летището и по-късно се включил към туристическа обиколка на корейското гранично село Панминджон в демилитаризираната зона.

Засега не е ясно по какъв начин Кинг е стигнал до границата, по какъв начин е прекарал часовете сред напускането на летището в понеделник и пресичането на границата ден по-късно. " Има доста неща, които към момента се опитваме да научим ", обявиха военните на брифинг за медиите. 

Майката на Кинг Клаудин Гейтс сподели пред ABC News, че не може да си показа, че синът ѝ ще направи сходно нещо. " Той би трябвало да е полудял ", сподели тя. 

Бягството на боец в Северна Корея е първият сходен случай от 1960 година насам.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР